NAJNOVIJE
Top

Dugo već važi mit da je Novi Beograd najveća opština u Srbiji.

Ali, to nije tako, jer je čitav Grad Novi Sad, zapravo, jedna opština u kojoj živi 367.121 stanovik. I to je jedini izuzetak kada je u pitanju beogradska megalomanija.

Pravo “more” stanova, zgrada i blokova: najveća opština u Beogradu i druga u Srbiji posle Novog Sada – Novi Beograd

Novi Beograd je sa svojih 209.812 stanovnika definitivno najveća beogradska opština i druga po veličini u Srbiji. Ali, sledeće beogradske opštine veće su od svih preostalih u zemlji: Voždovac, Zemun, Zvezdara, beogradska Palilila i Čukarica.

Prema poslednjem popisu, Kragujevac, koji je, takođe, kao i Novi Sad grad sa samo jednom opštinom, ima 171.628 žitelja i on, tako, zauzima osmo mesto u Srbiji.

Iako je važi za industrijskog “džina”, tek je 8. opština u Srbiji po broju stanovnika: Kragujevac.

Beogradska Palilula treća je po veličini srpska opština i druga u Beogradu. Ima čak 182.672 stanovnika. Palilula je jedina opština koja se proteže na dve strane velike reke i obuhvata urbani deo centra grada, Karaburmu i komletnu levu obalu Dunava, gde je najveće naselje Borča. Postoji dugogodišnja inicijativa da se banatski deo Palilule proglasi opštinom Dunavski venac.

Od crkve Svetog Marka na Tašmajdanu pa sve do Borče i Pančeva: beogradska opština Palilula

Treća beogradska i četvrta po veličini srpska opština je Zemun sa 179.368 stanovnika. Ova opština obuhvata i prigradska naselja: Altina, Plavi horizonti, Zemun polje, Batajnica, Busije, Ugrinovci i Grmovac.

Granica opštine Zemun nalazi se čak u poljima Srema

Čukarica, koja, takođe, seže i u predgrađe, pravi je grad u gradu sa 176.092 žitelja. Ona je četvrta beogradska opština po veličini i peta u Srbiji.

Sledeća na listi je opština Voždovac sa 175.075 ljudi.

Zvezdara ima 171.923 stanovnika i ona je “za dlaku” pretekla Kragujevac, pa je tako na sedmom mestu u Srbiji, a na šestom u Beogradu.

Veća od Kragujevca: opština Zvezdara

Samo još jedna beogradska opština ima preko 100.000 stanovnika – Rakovica, u kojoj živi 104.921 osoba, ali od nje su, ipak, veći mnogi srpski gradovi: Subotica, Leskovac, Pančevo, Kruševac, Kraljevo, Novi Pazar, Zrenjanin, Čačak i Šabac.

Niš bi bio veći od Novog Beograda, kada bi bio jedna opština, jer ima 249.816 stanovnika.

Centar južne Srbije Niš. Kao grad po broju stanovnika nadmašuje svaku beogradsku opštinu, mada sa skromnom razlikom (svega 40.000 viße od Novog Beograda). Ipak, i sam je podeljen na opštine.

Zanimljivo je da i Niš ima svoju Palilulu, pa smo zato na početku teksta pisali “beogradska Palilula“. U toj niškoj živi 70.081 stanovnik i druga je po veličini u Nišu.

Nažalost, doskorašnji trend je bio takav da je broj stanovnika u većini srpskih gradova opadao, pa je lako moglo da se desi da za deset godina još neka beogradska opština pretekne “rivala” iz ostatka zemlje.

Zato je od životne važnosti ravnomeran razvoj čitave Srbije, i to najpre kroz nove fabrike i poslove koji donose radna mesta, kao i saobraćajno povezivanje izgradnjom mreže puteva i pruga, kako bi se vršio što brži i lakši međusobni transport sirovina i proizvoda, čime lokalno stanovništvo dobija mogućnost da komforno živi u svojim mestima bez nužnog preseljenja u neku beogradsku opštinu.