NAJNOVIJE
Top

Četvorogodišnja grmljavina topova od koje je izgorela čitava Evropa, započeta jedne letnje večeri na obali Save u Beogradu kod železničkog mosta 1914. godine, već par dana je bila okončana ali, ipak, u drugoj nedelji novembra 1918. ulice Beograda ispunjavale su i dalje gorčina i žalost.

Pobednička srpska vojska u Knez Mihailovoj ulici novembar 1918.

Srpski narod, koji je prošao neverovatnu ratnu golgotu, tek ustaje 12. novembra ujutru, u razrušenoj prestonici.

Najveći deo stanovnika opljačkane i izmrcvarene srpske prestonice u grču i muci počinje da slavi najnoviju vest – prethodnog dana u Francuskoj konačno je potpisano primirje između zaraćenih strana.

Ali, nisu sve strane koje su ratovale u Velikom ratu potpisale sporazum o okončanju rata u dalekoj Francuskoj.

Malo ko od Beograđana zna da se tog 12. novembra hladnim i nadošlim Dunavom ka njima probija jedna omanja lađa neprijateljske ugarske vojske, dela ozloglašene Austrougarske čije kaznene ekspedicije su zavile Srbiju u crno tokom okupacije.

Ovaj brod ka beogradskom savskom pristaništu plovi u drugom danu mira, ali kroz teritorije kojima još gazi čizma mađarskog vojnika: Bačku, Banat i Baranju.

Mrak pada nad gradom koji tek čeka obnova. Možda se još neki pešak užurbano šeta od današnjeg Narodnog muzeja ka hotelu Srpska kruna.

Pogođena granatom u prvom danu rata, zgrada hotela Srpska kruna dočekaće četiri godine kasnije delegaciju poslednje vojske koja će u Evropi potpisati mir

Taj hotel, koji je jedini bio pogodan da primi vojnu delegaciju Mađarske, danas više ne postoji – u njemu su prostor nakon Drugog svetskog rata dobile knjige, one koje su preostale nakon bombardovanja Narodne bibilioteke. Jedno vreme su u njoj bile akademija i fakultet, da bi to konačno postala zgrada Biblioteke grada Beograda.

Vojvoda Živojin Mišić

Kako li je izgledao grad koji vida rane, dok njime hodaju ponosne vojskovođe, srpski vojvoda Živojin Mišić i francuski maršal Luj Franše D’Epere? Danas je teško zamisliti. Umorno, ali sa nekakvom verom u bolje sutra…

Veliki srpski saveznik: francuski maršal Luj Franše D’Epere

U 16 sati brod je uplovio u Beograd. U njemu su se nalazio mađarski vrh, tačnije, čelnici nove Mađarske demokratske republike, koja je nasledila Dvojnu monarhiju – Austrougarsku.

To su bili mirovni pregovori, a u Srpskoj kruni tešku noć proveli su grof Mihalj Karolji, vojni ministar i brojni drugi visoki mađarski zvaničnici.

Nekadašnji nemilosrdni okupatori Beograda, austrougarski vojnici

Grad koji su napali i u kome je svetski rat i počeo, predstavnici poražene strane sada obilaze zarad jednog mirovnog sporazuma, kojim će se obavezati da napuste teritorije sve do linije Segedin-Pečuj-Varaždin, gradova u Mađarskoj i Hrvatskoj gde treba da se povuče granica nove države, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Izvezene zastave dobrodošlice srpskom ratnom komandantu vojvodi Mišiću od strane Slovenaca i Hrvata 1918. godine

U pitanju je Beogradska vojna konvencija, potpisana u zgradi današnjeg Narodnog muzeja, nekada Uprave fondova, a gde je privremeno bila smeštena srpska Vrhovna komanda.


Sporazum u 18. tačaka kojim je okončano ratno neprijateljstvo Srba i Mađara potpisan je 13. novembra kasno uveče. Bilo je to dva dana nakon glavnog primirja u Francuskoj. Potpis su sa savezničke strane dali srpski vojvoda Živojin Mišić i francuski general Pol Anri, a sa ugarske strane ministar vojni Bela Linder.

Pregovore su sa savezničke strane vodili i: načelnik Operativnog odeljenja srpske Vrhovne komande Danilo Kalafatović, kao i maršal D’Epere.

Potpis je značio da savezničke trupe – srpske, francuske i britanske – preuzmu kontrolu nad teritorijom istočno od gornjeg toka reke Samoš i banatske teritorije južno od reke Moriš.

Vijetnamci u sastavu francuske vojske ratovali su uz srpsku vojsku još od Solunskog fronta. Napredovaće sa Srbima i nakon što primirje bude potpisano i rat završen sve do granica nove države u Sloveniji i Hrvatskoj kao garancija i rezerva u slučaju kršenja odredbi mira

Mađari koji su bili poraženi u Velikom ratu, morali su tako da se povuku na sever, oslobode ratne i civilne zarobljenike i prepuste sve važne geostrateške tačke.

Povratak srpskog oficira kući iz ratnog zarobljeništva u mađarskom logoru

Trupe Antante su mogle da prolaze kroz Mađarsku, da se u njoj zadržavaju i Mađarska je bila dužna da im pruži svu neophodnu pomoć.

Obaveza je podrazumevala i da će čak 3.000 ljudi iz Mađarske morati da pomažu našoj zemlji u osposobljavanju pruga, vodotokova i telekomunikacija.

Deonicu od Biblioteke do Narodnog muzeja možete danas proći za manje od 10 minuta, probijajući se kroz kolone turista i Beograđana u čuvenoj Knez Mihailovoj.

Setite se, međutim, te pustoši koja je mogla ostati za jednim tako strašnim ratom i zamislite kako je ova ulica mogla tada da izgleda.

Zamislite kako pred vama hoda delegacija poražene strane ka zgradi kroz čija vrata su, takođe, prošli i Živojin Mišić i Franš d’Epere, da bi nekom neverovatnom pravdom okončala poslednji dan Prvog svetskog rata na istom mestu gde je svetska klanica počela 4 godine ranije…