NAJNOVIJE
Top

Nedavno smo pisali o udesu “Lastinog” autobusa na Umci 18. novembra 1967. godine, kada je u hladnoj i mračnoj reci Savi smrt našlo čak 27 putnika iz zlosrećnog vozila na liniji ka Obrenovcu.

Bila je to saobraćajna nesreća sa najvećim brojem žrtava na teritoriji Beograda ikad.

Nažalost, protekle decenije su potpuno prekrile zaboravom ovu tragediju, i pripremajući članak kao puko podsećanje, nismo imali ni približnu ideju šta će se desiti po njegovom objavljivanju na našem portalu.

Ne samo da je bio najčitaniji od svih tekstova iz beogradske istorije koji smo objavili već se desilo nešto mnogo značajnije, dublje i emotivnije: u komentarima su nam se javili ne samo ljudi i žene koji su imali rođake i poznanike među stradalima već i – sami preživeli!

Podelili su sa nama svoje strašne uspomene na tu pogibeljnu noć i nismo mogli da ostanemo ravnodušni, dugo posle prepričanog iskustva, a nakon što su saradnici Kaldrme stupili sa njima u kontakt.

To nas je podstaklo da, posle svega, saznamo što više o svemu što se desilo, da odredimo tačnu lokaciju pošto se neka sećanja nisu podudarala sa našim saznanjima i dokumentima koje smo čitali, prelistamo tadašnje novine, i sakupimo sav raspoloživi materijal koji je dostupan.

U toj potrazi naši istraživači su nabasali na jedan zastrašujući i potpuno nepoznat snimak mesta nesreće, nastao neposredno po dolasku tadašnjih vojnih i milicijskih (policijskih) snaga, kada su u noći, pod svetlom reflektora, izvlačili olupinu i žrtve.

Taj kratak film sada prikazujemo na našem portalu, uz upozorenje da je sadržaj, iako su prošle tolike godine, i dalje veoma uznemirujuć, posebno za porodice i najbliže onih koji su izgubili živote u toj strahoti.