NAJNOVIJE
Top

Ima li lepšeg imena za jednu ulicu od, naprimer, Čarobne frule?

E, upravo jedna, doduše mala, ulica na Mirijevu nosi upravo naziv čuvene opere bajkovitog naziva.

A još je neobičnije da ta uličica spaja – obratite sad pažnju – Mocartovu i Elvirinu ulicu.

U komšiluku je Figarova i Ulica Ulofa Palmea. Čitav ovaj kraj skriven je između Matice Srpske i Koste Nađa.

Sama Ulica Čarobne frule toliko je skrivena da biste je teško “potrefili” i automobilom, pa je tako i odvojena od pogleda na obližnje groblje. Reč je o nizu kuća i zgrada iznad Elvirine ulice, koji je čak i odvojen od ostataka kolovoza, pa ulica više podseća na pešačku stazu.

Inače, ako u putešestvije Mirijevom krnete preko Google Mapsa moći ćete da uđete samo u Elvirinu ulicu, ali je ona greškom označena kao Čarobne frule i gotovo je cela u znaku pogrebnih usluga.

Nije slučajno što ova ulica baš ima izlaz na Mocartovu.

Upravo je Čarobna frula njegovo delo s kraja 18. veka. Na nemačkom jeziku ovaj naziv svakako ne zvuči tako lepo kao na srpskom – Die Zauberflöte.

Opera je inspirisana prosvetiteljstvom, a po nekim interpretacijama u njoj Kraljica noći predstavlja rimokatoličku crkvu. Protivnik Kraljice noći je Sarastro, a on zapravo predstavlja prosvećenog suverena. Racionalno poimanje sveta zamenjuje religijsko, a njemu je prethodio haos. Na kraju zemlja postaje rajsko kraljevstvo, gde su smrtnici i bogovi potpuno ravnopravni.

Kada je reč o Figarovoj ulici, koja je od Čarobne frule još skrivenija, može se pretpostaviti da je i ona povezana s Mocartom. I tu je inspiracija bila opera Figarova ženidba.

Ovo je komična opera u kojoj se pojavljuju sluge Figaro i Suzana, koji imaju nameru da se venčaju, ali grof Almaviv želi da pridobije Suzanu. Ta opera u četiri čina jedna je od najpoznatijih i najizvođenijih dela u svetu.

Na kraju, ostaje i pitanje – ko je u celom ovom kvartu Elvira. Odgovor je najverovatnije već jasan: Mocartov Koncert za klavir 21 se zove – Elvira Madigan.