NAJNOVIJE
Top

Nekada je bilo jednostavno povući liniju i dobiti simbol Beograda – samo ispratiti siluetu Zapadne kapije, Pobednika, Beograđanke i Istočne kapije.

Ta prepoznatljiva panorama je bila jedinstveni simbol jugoslovenske prestonice, koja se pojavljivala na mnoštvu štampanih reklama, logoima, grafičkim rešenjima za brojne prigode. Upotpunio ju je kasnije, od 1989. godine, i Hram svetog Save na Vračaru.

Današnja metropola se uvećala, užurbala i prostrla. Mnogo je ljudi – turista, radnika, studenata, prolaznika i putnika – a za svakog pojedinca koji se u Beogradu rodio ili tek obreo, postoji neki poseban simbol prestonice koji ga veže za nju.

Razglednica s kraja šezdesetih na kojima su predstavljeni neki od tadašnjih simbola, među kojima i noviteti tog vremena, poput solitera “Slavija”

Pa onda – šta je u ovom trenutku zaista pravi simbol Beograda?

Jedinstvena prirodna obeležja – ušće Save u Dunav sa Velikim ratnim ostrvom – možda su onaj najjednostavniji simbol našeg grada.

Svako bi, rukom, uz malo znanja, mogao da ih nacrta. Sava krivuda iz pravca Obrenovca i konačno se sastaje sa Dunavom, koji nekako kao da grli čitav grad, ali u smirenom i blagom luku. Ističe podnožje Terazijskog grebena i Ratno ostrvo.

Stilizovani prikaz beogradskih reka moguće je naći na mnogim logotipima, pa i u onom koji se odnosi na gradski prevoz.

Za neke je simbol Beograda i sama Avala – prirodna kapija grada sa svojim jedinstvenim tornjem koja se vidi sa svih strana, sa svih prilaza Beogradu.

Još jedna od razglednica na kojoj je zabeležen trenutak kraja izgradnje avalskog TV tornja 1965. godine. Toranj će biti uništen u NATO bombardovanju 34 godine kasnije, i zatim, kao jedan od simbola Beograda, ponovo izgrađen po prvobitnim planovima 2010. godine

Simbol, pak, može biti i samo jedan objekat. Pobednik, naravno, potom Hram svetog Save.

Hram Svetog Save u izgradnji 1988. godine

Dok su Zapadna i Istočna kapija poznati reperi grada, pojedinačno one simbolišu samo njegove krajeve. Ali zato, na primer, nova Kula Beograd na obali Save može da bude jedinstveni simbol, kao oblakoder rekordne visine za ovaj deo Evrope i zgrada izuzetno moderne estetike.

Zgrada Skupština Srbije takođe je istaknuto obeležje Beograda, ali pre svega simboliše instituciju koju predstavlja.

Skupština je prvo zdanje koje je u Beogradu bilo pod dekorativnim osvetljenjem, još od polovine sedamdesetih

Hram svetog Save zasigurno bi, pak, bio dovoljan da se njime predstavi ceo Beograd. Ili, na primer, čuvena Beograđanka, danas ponovno oživljeni oblakoder koji je decenijama predstavljao napredak Beograda u epohi sedamdesetih.

Ali, simbol grada su i neka živa bića.

Vrapci, recimo. Pitome ptičice koje cvrkuću po žbunovima grada simbol su spokoja, mira i otvorenosti koje pruža grad sa burnom prošlošću.

Pravi Beograđanin..

U vreme kada je bilo najteže, prilikom turske najezde na Beograd 1456. godine, kada se grad odbranio, nastala je legenda da je među krvavim telima stradalih vojnika bio i jedan vrabac kroz čije telo su bile probodene čak – tri strele.

Ova ptičica može se videti na brojnim turističkim mapama grada.

Za nekoga simbol može biti i nešto lično, potpuno neformalno, a ipak neodoljivo vezano za Beograd.

Na primer, miris lipe koji se u junu šri ulicama Starog grada. Šetnja kroz debeli hlad uz ovaj miris evocira sećanje na Beograd u svom najlepšem godišnjem dobu – na prelazu iz proleća u leto.

Važan simbol grada možemo naći i na njegovim zvaničnim obeležja – to su širom otvorena vrata tvrđave koja izlaze na reku.

Čamac je uvek tu – Beograd je uvek otvoren za njegove goste. Pristanište, reke i obale, sve to je simbol našeg otvorenog grada.

Simbol Beograda su i stari češki i švajcarski tramvaji, crvena vozila GSP-a, njegovi uvek puni užurbani podzemni prolazi, ali i poneke ulice, poput Balkanske ili Bulevara kralja Aleksandra, Knez Mihailove i Skadarske, koje su u sebi utkale dušu grada.

Simbol mogu da budu i spomenici i trgovi Beograda: Knez Mihailo na konju, sam Trg republike ili okrugla Slavija.

Mnogi strani turisti koji ponovo dolaze u sve većem broju reći će da im je prva asocijacija na naśu prestonicu – Nikola Tesla.

Lične stvari i urna sa posmrtnim ostacima globalno najpopularnijeg naučnika nalaze se upravo u Beogradu, u Krunskoj ulici. Kada bude završen njegov novi muzej u nekadašnjoj električnoj centrali na obali Dunava, eto još jednog kandidata za glavni simbol grada.

A može li i prodavac kestena biti simbol Beograda? Nenametljiv, a zapravo uvek prisutan, poneki prodavac nudi sveže pečeno kestenje na najprometnijim šetalištima.

Za nekoga je simbol Beograda njegova prelepa mladost. Ili, dobar provod u restoranima, kafanama, diskotekama….

Zaista, šta je za vas simbol Beograda?