NAJNOVIJE
Top

Plivanje u okviru proslave crkvenog praznika Bogojavljenja postalo je poslednjih godina veoma popularno. Sve je više plivača, ali i gledalaca.

Ovaj događaj je u epohi komunizma bio zabranjen. Možda očevi današnjih plivača nisu imali prilike da skoče u hladne vode ili da se dive neustrašivima s obale, ali dedovi – jesu.

Kako je sve to izgledalo pre Drugog svetskog rata? Poslednji veliki događaj na Bogojavljenje u slobodnom Beogradu odigrao se 1941. godine, kada je krst bacio lično patrijarh Gavrilo i to sa velelepnog Mosta kralja Aleksandra.

Ipak, neke stvari tada su bile drugačije.

Najpre, skakalo se u samom centru grada, ali ne sa mosta, ni sa platforme, već sa čamaca.

Učesnika povorke bilo je mnogo i bile su to veoma značajne ličnosti, čelnici grada, predstavnici vojske, mnogo naroda, ali, tek nekolicina mladića učestvovalo je u plivanju.

Zanimljivo je da je krst bio napravljen od leda.

U trenutku kada je ledeni krst bačen u vodu, sa obale Save poleteli su čamci, u kojima su stajali mladići spremni da se bace u hladne talase Save i da izvade posvećen krst. Ubrzo su stigli do krsta i nekoliko neustrašivih mladića skočilo je u vodu”, pisale su tadašnje novine.

Prethodne 1940. godine zbog zaleďene reke krst nije mogao da se spusti u vodu

Zna se i ko je bio pobednik na tom poslednjem događaju pre nego što će surova okupacija i posledični Titov režim zauvek, verovali su, ugasiti ovaj običaj: to nije bio vojnik, policajac, pitomac ni sportista, već nezaposleni trgovački pomoćnik. Skroman mladić krupnih očiju po imenu Borivoje Dobričić.

Borivoje Dobričić. Nažalost, njegova dalja sudbina tokom rata ostala je nepoznata

Molitva pre formiranja litije bila je u Sabornoj crkvi.

Svečanost je počela u 9 časova velikom liturgijom u Sabornoj crkvi, koju je služio patrijarh srpski Gavrilo.

Nakon toga formirana je litijom u kojoj su bili vojna muzika, pevačka društva, sveštenstvo i građani, a patrijarh Gavrilo je blagosiljao prisutne koji su ga sa pobožnošću pozdravljali s obe strane ulica kojima je povorka prolazila.

Hladna zima 1941. na beogradskim ulicama

Litija je prošla tadašnjom Bogojavljenskom (danas Kneza Sime Markovića) i Pop Lukinom ulicom do mosta Kralja Aleksandra, gde je bila improvizovana velika tribina. Obe ulice bile su pune sveta, a pitomci Vojne akademije, Podoficirske škole i vojnici beogradskog garnizona pravili su špalir po ulicama.

Dan je bio veoma hladan. Led je plovio i Savom i Dunavom. Ali, i tada kao i u današnjoj epohi, loše vreme nije pokolebalo plivače koji su bili spremni i rešeni.