NAJNOVIJE
Top

Ne kaže se džabe “Grocka na Dunavu“. Ali, da li znate da postoji i “Dunav u Grockoj“?! I to, ni manje ni više nego na samom Smederevskom putu, na imanju zvanom “Radmilovac“.

Nazvan “Mali Dunav“, ogledni park kojim gazduje Centar za ribarstvo i primenjenu hirobiologiju Poljoprivrednog fakulteta, mesto je na kome možete da otkrijete tajne gigantske reke kroz fascinantnu živu maketu ključne evropske reke. Tu su ljudskom rukom napravljena brojna jezerca, poluostrva, kućice i sadnice koje govore o živom svetu oko nas, na toku Dunava.

Ovaj kompleks odiše duhom reke. Možda nema matice i tog prostranstva, ali ima čamaca! Postoji mini pristanište, odmah kraj bunara sa pitkom vodom.

Na ovoj “bonsai” reci ima mnogo sojenica, pa tako i u ovom parku možete zaviriti u jednu. A Dunav nije samo izvor života, već i izvor energije. Kako radi to čudo od hidroelektrane na Đerdapu prikazano je na mini akumulaciji u ovom parku!


Na ovom mestu možemo da se prisetimo i da ono što nam danas priroda daruje nije izgledalo isto pre deset, dvadeset, sto hiljada godina… Ostrvo evolucije pravo je mesto da shvatimo tok razvoja prirode i vrsta koje nas danas okružuju, ali i da se divimo njihovim neobičnim precima.

Možete videti i kako su izgledale pećine i kuće praistorijskih ribara, vinčanske i starčevačke kuće.

Jedno imanje, a toliko znanja. Još kada se ti dodaju radionice i predavanja…

A sve to mogao je da bude samo šugavac za izbegavanje. Sada je nekadašnji potok prikaz ogromne reke od Švarcvalda do Crnog mora.

Jer rečni tok “Mali Dunav”, živa maketa reke duga preko 1.000 metara, nastao je upravo u koritu bivšeg zagađenog potoka Šugavac čija je otpadna voda najpre delimično prirodno prečišćena korišćenjem vetlanda, a potom uvedena u korito.

Voda u Malom Dunavu potiče iz izdani odakle se crpi sa dubine od preko 120 metara dubine, a potom “izvire” na napravljenom “vrelu” Malog Dunava po uzoru na pravi izvor reke Dunav u Švarcvaldu.

Gornji deo Centra – “Mala Podunavska divljina” se prostire na levoj i desnoj šumovitoj obali gornjeg toka “Malog Dunava” na površini od oko 6 hektara.

Srednji deo toka, protiče kroz središte Oglednog dobra Radmilovac, na čijoj se desnoj obali nalazi Podrum vina i jakih pića, Degustaciona sala u kojoj se može probati studentsko, ali i rektorsko vino, pekmez od paradajza, ceđeni sokovi, sezonsko voće – više stotina sorti jabuka, breskvi, kajsija… a na levoj Medna dolina, gde pčele sa ispaše po Oglednom dobru stvaraju kvalitetan med.

Za sada posetiocima je na raspolaganju donji deo Centra “Mali Dunav” koji se prostore na površini od 5,5 hektara.

Ipak, posete će biti moguće na proleće, posle 20. aprila, a centar je otvoren do novembra.

Sve fotografije: Centar za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju “Mali Dunav”