NAJNOVIJE
Top

Beogradske visokoškolske ustanove uglavnom su koncentrisane u “starom” gradskom jezgru, na desnoj obali reke Save. Izuzetak su Poljoprivredni fakultet u Zemunu, i centar policijskog obrazovanja – Kriminalističko-policijski univerzitet – takođe u Zemunu.

Ali, postoji još jedan izuzetak i to na Novom Beogradu.

Fakultet dramskih umetnosti već 49 godina nalazi se u Bloku 39. Generacije i generacije uspešnih studenata otisnule su se s ovog mesta u svet glume, dramaturgije, režije…

U toku izgradnje, početkom sedamdesetih

Ali, ono što je specifično za ovu namenski podizanu i funkcionalnu zgradu je njena izolovanost – ona nije skrivena u džungli solitera, već je osamljena u bloku koji do dan danas nije izgrađen i koji prekriva trava i žbunje. Kao usamljeni brod ova betonska zgrada, slika i prilika “brutalizma”, “plovi” između auto-puta i Bulevara Milutina Milankovića.

Ali, ta izolovanost nije slučajna. Ona je, ustvari, neželjeni ostatak. Jer, danas se malo zna da je FDU na toj poljani bio tek “embrion” jednog velikog projekta “Umetničkog grada” koji – nikad nije ostvaren.

Zdanje FDU podignuto je prvobitno kao Zgrada za pozorište, radio i televiziju.

Useljeno je 1975. godine, a jedino se još pet godina čekalo na bioskop. U 10.630 kvadrata smešteno je sve što je studentima potrebno, uključujući i pozorišnu salu “Mata Milošević”, potom televizijski, tonski i filmski studio, kao i eksperimentalni studio.

Beton brut” stil u kome je izgrađen FDU bio je omiljen kod domaćih, ali i kod dela svetskih, arhitekata tog vremena

Ali to je trebalo da bude samo jedna zgrada u velikom kompleksu Univerziteta umetnosti predviđenom u tom bloku između autoputa i pruge.

Po konkursu srpskog Ministarstva prosvete iz 1964. godine, osim Zgrade za pozorište, radio i televiziju (FDU), tu je planirano da se izgrade i Akademija za primenjene umetnosti, Muzička akademija, kao i Akademija likovnih umetnosti.

Plan kompleksa Umetničkog “grada”, svih objedinjenjih umetničkih fakulteta

Sve ove zgrade u okviru jednistvenog kompleksa trebalo je da se povežu zatvorenim i otvorenim koridorima. Ali, nikada nisu. Iz nekog razloga, posle završetka FDU tadašnji sistem je odustao od ostalih fakulteta na tom mestu.

Iako je prošlo tačno 60 godina, do danas su fakulteti Univerziteta umetnosti ostali “raštrkani” širom Beograda: Univerzitet ima sedište na Kosančićevom vencu, Fakultet muzičkih umetnosti je u Kralja Milana, Fakultet likovnih umestnosti u Pariskoj, dok je Fakultet primenjenih umetnosti u Ulici kralja Petra.

Planovi za Blok 39 su se menjali. Pre više od deset godina bilo je reči, a čak su počeli i prvi radovi, o izgradnji Centra za razvoj nauke, da bi se najnovijim planom ovaj blok predodredio za novu zgradu MUP. I to je, s obzirom na poziciju (blizina auto-puta), kao i uslove (neizgrađeno prostranstvo), idealno mesto za ovakvo zdanje.

Nije, međutim, ni FDU stavljen u zapećak. Novi plan omogućiće i rekonstrukciju i dogradnju zgrade i novih prostorija za obuku studenata, ali i zelenih površina i sportskih objekta.

A ono što se još manje zna, jeste da se ispod debelog sloja peska na kome stoji FDU, i ceo taj neizgrađeni, nesuđeni umetnički blok, i dan danas nalazi jedna široka betonska traka: nekadašnja pista prvog gradskog aerodroma.

FDU se tako nalazi tačno iznad tog neverovatnog komada beogradske istorije, a što i danas može da se uoči na onim delovima te poljane gde je pesak razgrnut, i pod njim se belasa stari beton po kome su jurili točkovi mnogih letelica, ratnih i mirnodopskih.