NAJNOVIJE
Top
Na Zemunskom keju ispred hotela Jugoslavija

Da li znate kojoj jugoslovenskoj rok grupi su legendarni “Ajron mejden” bili predgrupa 6. septembra 1981. godine na Čukarici?

“Svi marš na ples” bio je slogan dvodnevnog muzičkog festivala “Hipodrom ’81”, održanog za vikend 5. i 6. septembra 1981. na Hipodromu. Događaj su organizovali Maksa Ćatović i Bojan Maljević, a tokom 36 sati programa nastupilo je 15 jugoslovenskih i tri strana benda. “Bijelo dugme” bilo je nepravedno favorizovano u medijima i plakatima za koncert, budući da je slogan festivala bio naziv njihovog hita, mada su nastupali i “Atomsko sklonište”, Zoran Miščević i “Siluete”, “Divlje jagode”, “Film”, “Haustor”. Kako je u to vreme u Jugoslaviji bila restrikcija električne energije, organizatori su iznajmili agregate za struju od Filmskog grada, i to samo dva, od ponuđenih šest, pa je tokom festivala bilo problema sa svetlom i zvukom.

Članovi “Ajron mejdena”, koji su smatrani pionirima novog talasa britanskog hevi metala, pristali su, zbog problema sa svetlom, da nastupe u 18 časova, pa se tako desilo da su ove zvezde u usponu svirali kao predgrupa “Bijelom dugmetu”.

Osnivač grupe, bas gitarista i glavni tekstopisac Stiv Haris je taj nastup opisao u svom dnevniku:

-Kada smo stigli, čudilo me je kako nas već nisu uhapsili i bacili u tamnicu! Čuo sam da se to ovde često dešava. Nisam mogao da verujem kada sam video binu – pa to su obične spojene daske! Bina nema krov, pa ako bude kiše, verovatno će sve eksplodirati.

Festival je ostao zapamćen po lošoj organizaciji (nedostatak toaleta i pijaće vode, nestanak struje), kiši koja je padala i pretvorila teren u more blata, kao i po hladnom vremenu od koga su se smrzavale desetine hiljada gostiju pod šatorima u toku noći. Ipak, reakcija publike je bila takva da je “Iron Maiden” svoju turneju 1986. godine, i to sada već kao najpopularniji hevi metal bend na svetu, započeo baš iz Beograda. Na oba dana festivala bilo je prisutno po 36.000 posetilaca iz cele tadašnje Jugoslavije, ali i okolnih zemalja, a nastupale su još i dve mađarske grupe.

Pred početak koncerta: u pozadini se vidi Šećerana na Čukarici

Beogradski novinar i pisac Rajko Roki Dvizac dobio je ponudu od časopisa “Zum reporter” da na četiri strane uradi reportažu sa Hipodroma, ali i intervju sa vođom “Mejdena” Stivom Harisom, povodom njihovog prvog koncerta u glavnom gradu Jugoslavije. Pevač “Mejdena” tada je bio Pol Diano.

-Bez poteškoća sam došao do njih i posle koncerta, uprkos svom očajnom engleskom jeziku, uradio intervju sa Stivom Harisom, koji je potom objavljen u viskotiražnom “Zum reporteru” – kaže Roki Dvizac. – Pamtiću ga do kraja života iz dva razloga. Prvo, jer sam pitanja postavljao pola na nemačkom, pola na engleskom jeziku, a Stiv je uglavnom odgovarao na engleskom. Drugo, za taj intervju i reportažu na četiri strane o kompletnim dešavanjima na Hipodromu, koju sam radio zajedno sa kolegom M. M. Nikolićem, dobili smo honorare u visini dve tadašnje plate direktora Televizije Beograd. Sećam se, kad su nam rekli koliki su honorari, mislili smo da je u pitanju greška. Nije bila. Uzeo sam svoj honorar i odmah sutradan otputovao u Trst. Nakupovao sam gomilu stvari, ali nije bilo šanse da ga potrošim. Najbolje plaćeni intervju u SFRJ! Možete li to da zamislite? Eh, kako je tada vredeo dinar. A tek koliko se cenio novinarski posao. Bili smo zaista sedma sila.

“Ajron mejden” su nakon toga, još pet puta svirali u Beogradu. Samo tri godine posle Hipodroma, 1984, “Mejdeni” su sa novim pevačem Brusom Dikinsonom održali koncert na Sajmu, 1986. nastupili su u hali “Pionir”, 2007. ponovo na Sajmu, 2009. u “Beogradskoj areni” i 2014. na Kalemegdanu. Haris često ističe da između benda i ovdašnje publike postoji “tajna veza”, dok Dikinson naglašava da vole da sviraju u Beogradu, jer su fanovi sjajni i uvek ih fantastično dočekaju.


Foto privatna arhiva (R. Dvizac i S. Haris, reportaža sa Hipodroma)