NAJNOVIJE
Top

Gomila malih “fića” goni jednu fudbalsku loptu po blatnjavom terenu. Podeljeni su na crvene i bele. Ludačka igra se zahuktava.

Pojačate li ton, čućete i motore. Zaglušujuće zavijanje, kao na auto trkama. I aplauz. Stadion je pun, ljudi su na nogama – to je Tašmajdan.

A fiće zapravo nisu “male”, niti je reč o kakvim igračkama, maketama, kako to na prvi pogled deluje, već je lopta ogromna.

Ova blesava igra fudbala fićama, zaista se odigrala pred punim tribinama Tašmajdana 14. maja 1978. godine. Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu i automobilizma imali su pred sobom zabavu iz snova. A na teren su izašli vozači FK “Crvene zvezde” i FK “Beograd”.

“Fudbaleri” koji su se našli u fićama sigurno su se i te kako preznojali. Trebalo je odigrati utakmicu, izboriti se s protivnikom i, naravno, dati što više golova. Olakšavajuća okonost je što nisu imali golmana, a to bi, ipak, bilo previše za ovako improvizovanu partiju. Ali su imali sudiju.

Svaka ekipa brojala je po četiri automobila. Publika od oko 1.500 navijača je bila toliko oduševljena da nije prestajala sa aplauzom. Automobile je obezbedila autoškola “Crveni signal” koja je “fiće fudbalere” prethodno rashodovala iz upotreb nakon što se na njima obučilo mnogo generacija vozača, prešavši na njim po beogradskim ulicama stotine hiljada kiometara…

Gol nije bilo lako dati. Uvek bi se našao neki fića koji bi uleteo i odbranio udarac. A bilo je i komičnih promašaja, pa i stativa.

Škripa kočnica i zvuk ubrzanja ukazivali su na to da se igrači neće predati do poslednje kapi goriva. Igra je zaista imala smisla, bilo je, naravno, i golova, a dešavalo se i da lopta ostane zaglavljena između dva četvorotočkaša.

Interesantno je da su vozači bili toliko spretni da su se, bar sudeći prema zabeleženim kadrovima, uspešno klonili “faulova”, odnosno sudara. Cilj je bio ne da se po svaku cenu da go, već i da se dokaže vozačko umeće. Ipak, normalno, reč je o sportu gde kontakt nekada ne može da se izbegne, pa su tako i fiće nakon utakmice morale da idu na oporavak kod limara. Ali, ništa ozbiljno.

Rezultat je bio 8:7 u korist “Crvene zvezde”.

Ovo, naravno, nije bio naš izum. Naravno da je u sveti bilo ljubitelja fudbala i strastvenih vozača. Tako je još tridesetih godina Nemac, inače reli vozač, po imenu Karl Kapler osmislio ovaj “auto-fudbal”. Na ovaj podvig se pomalo zaboravilo, ali se sedamdesetih godina ideja vraća na velika vrata u Brazilu, kada su na stadion umesto fudbalera ušli automobili, a umesto fudbala zaigrao se “auto-bol”.

Ideja da se takva utakmica održi i u Beogradu, pokazala se kao odlična zabava, koja se još kao legenda prepričava među onima koji pamte “neka bolja vremena”. Ali, ništa ne bi bilo bez sponzora, čak i u socijalizmu. Lopta je na sebi nosila znak Robne kuće “Beograd”.