NAJNOVIJE
Top

Da li ste se nekad zapitali – koje je najveće beogradsko selo?

Mnogi bi, što iz šale, što iz zbilje rekli: Borča, Batajnica, Kaluđerica, Sremčica… Veliko je i Leštane i Vinča, Padinska skela, Ugrinovci…

Ali, ako uzmemo u obzir i površinu i broj stanovnika i karakter naselja, možemo slobodno reći da je najveće beogradsko selo zapravo – Ripanj!

Neki ga mešaju i sa Resnikom, ali oni koji malo bolje poznaju periferiju Beograda znaju samo da je dalje od Resnika, tamo ka Avali. Ne postoji neki poseban simbol Ripnja, osim, možda, železnice, koja ga preseca poput kapilara.

Postoji u Ripnju doduše i jedan čuveni “dvorac“, ogromna privatna kuća sazidana u neobičnom stilu, koja definitivno može da se svrsta među najdominantnije građevine u selu, ali godinama je sablasno prazna…

Ruku na srce, najveći simbol Ripnja je Avala, planina uočljiva iz čitavog naselja koje počinje na njenim padinama.

Zasigurno ste mnogo puta prošli kroz Ripanj, a da to zapravo i niste znali. Jer, nije to jedno, zbijeno i kompaktno naselje. U istoriji je poznato još iz antičkih vremena i rimskih rudnika u okolini. Današnji izgled poprima krajem 18. i početkom 19. veka.

Ripanj na staroj fotografiji s početka 20. veka

Ripanj ima svoj centar – tu se nalaze Crkva svete Trojice i škola “Vuk Karadžić”, mesna zajednica, dom kulture, pošta… Ali, Ripanj ima mnogo zaseoka i zauzima ogromnu površinu – od Barajeva do Vrčina, od Ibarske magistrale pa sve do niškog auto-puta!

Ripanj je neraskidivo vezan za pruge. Pruga Beograd – Bar delimično prolazi kroz mesto, a jedna od stanica je u mestu Bela reka. To malo mesto osim što je zaseok Ripnja ima i predivno jezero.

Foto: Wikipedia

Do Bele reke drumom se stiže preko naselja Ripanj kolonija. Tu se nalaze trošne zgradice i fabrički kompleks Minela. Postoji i pošta, potom škola “Vojvoda Putnik”, pa i ambulanta. Naravno – i železničko stajalište na pruzi Beograd – Niš koja vodi preko Mladenovca.

Železnička pruga kroz Ripanj odredila je na mnogo načina njegovu sudbinu

Sledeća stanica se zove Ripanj, podalje od centra naselja, ali okružena brojnim kućicama i objektima. Taj deo mesta se zove Stepašinovac i nalazi se oko korita Topčiderske reke.

Najbliža železnička stanica samom jezgru Ripnja je Klenje. I ona prolazi pored Topčiderske reke. Sledeća stanica je Ripanj tunel, a potom se izlazi sa teritorije Voždovca i Ripnja i ulazi u Ralju, koja pripada Sopotu.

Podalje od železničkih pruga, a baš na mestu gde se nalazi čuveni dvorac, jeste naselje Brđani. Ono je na putu ka Barajevu, tj. Glumčevom brdu.Postoje tu i manje poznata naselja Palanka, Velika Palanka, Ramača…

Zanimljivo je, međutim, da se Ripanj delom proteže i s druge strane Avalskog puta, pa doseže skoro do auto-puta. Tu je čuveni Prnjavor, ali postoje i brojni zaseoci: Pećine, Simidžići, Bošnjaci, Kremenac, Drbonjaci.


U ovom delu Ripnja nalazi se železnička stanica Lipe, koja je na pruzi za Malu Krsnu. Na mapi je moguće pronaći još mnogo toponima: Pavićevac, Zegovište, Aluge, Ravan Gaj, Velikopolje, Jelinci, Prosek…

U Kovioni se nalazi veliki meteorološki radar, koji se može videti i sa udaljenosti od desetak kilometara – izgleda poput velikog balona.

A krajolici Ripnja i okoline idealni su zbog svojih lepota za snimanje filmova, poput “Sivi kamion crvene boje”, ili serija kao što su “Greh njene majke” i “Miris kiše na Balkanu”.