NAJNOVIJE
Top

Beograd nije samo grad sa svojim užurbanim, gusto izgrađenim ulicama i vrelinom asfalta. Beograd je i jedan od 5 velikih srpskih regiona, a pod svojom upravom ima pozamašan deo Srema, Banata i – naročito Šumadije, pa čak i Posavine.

Drugim rečima, Beograd čine i sela. Ponekad nepravedno zapostavljena, ona su sastavni deo teritorije i privrede grada.

Na svakom kraju grada možete čuti neki drugi akcenat. Razlike nisu velike, ali osoba istančanog sluha tačno će prepoznati naglasak koji odgovara oblastima koje delom obuhvata i prestonica.

Sremski akcenat naglašava pomalo slogove, posavski ih “razvlači”, u Lazarevcu imate osećaj kao da ste u Valjevu, a Mladenovčani na neobičan način “pevaju” određene slogove.

Koliko je samo narodne istorije skriveno u selima oko Beograda, od kojih su neka posve neobičnog imena. Identična neobična imena naći ćete ponekad i mnogo južnije od Beograda, što samo svedoči o vekovnim migracijama stanovništva sa juga ka Dunavu i Savi.

Neki nazivi sela toliko su, pak, neobični da se mogu sresti samo u Beogradu.

Stara kuća u Leskovcu kod Stepojevca svedoči o prohujalim vremenima
  • Beogradski Leskovac

Ime Leskovac čvrsto se vezuje za važan grad na jugu zemlje, ali i Beograd ima svoj Leskovac.

Zato, ako poželite da ozbiljno zbunite sagovornika, započnite neku priču o Leskovcu kod Stepojevca. Pomalo skrajnuto mesto između barske pruge i Ibarske magistrale, stari beogradski Leskovac vodi svoj život, podeljen na zaseoke.

Tek katkad kroz njegove uske ulice prođe neki lokalni autobus, a imaju čak i direktnu vezu sa Beogradom.

* Piroman i Brović – dva mesta, jedan centar

Kada od Obrenovca krenete ka Ubu prolazite kroz naselje zanimljivog imena Zvečka. Ali, pravi kuriozitet je Piroman.

Reljef starog spomenika u Piromanu posvećenom otporu u Drugom svetskom ratu

Ne samo što ovo naselje sa susednim Brovićem deli centar (do pola je Piroman, a usred centra tabla za Brović), već je i samo ime intrigantno. Ko bi i zašto selu dao ime Piroman? Možda i nije tako neobično, ako znamo da se Obrenovac nekada zvao Palež!

  • Dva Drena

Poznato je da različiti delovi Beograda dele iste nazive pojedinih ulica. Ali, jedino naselje koje se dva puta pojavljuje na mapi grada je Dren.

Jedan Dren sa drugim, izgleda, nema ama baš nikakve veze. Jedan je kod Lazarevca, a drugi kod Obrenovca.

Na putu za Prkosavu
  • Prkosava

Da neko iz prkosa da ime naselju, to je pravo remek delo Srba.

Beogradska Prkosava unikatna je po svom imenu, a skrivena je na periferiji Lazarevca, u lepom krajoliku koji je nekada bio rudnički kraj, a sada miran deo Šumadije na razmeđu aranđelovačke i lazarevačke opštine, koji ima i svoje jezero.

Reč je o starom naselju, koje se spominje u spisima i početkom 19. veka. Postoji i predanje o imenu Prkosava: Dva brata, Vulić i Vujić i to čak iz Sjenice nastanili su se u susednim Ruodvcima. Kada je došlo do svađe u selu, oni su se “u prkos” naselili u blizini ovog mesta.

  • Ropočevo

Ime Ropočevo, zapravo, nije neobično samo po sebi.

Ali, da li znate gde se nalazi ovo selo? U Sopotu.

U samom Sopotu nalazi se Ropočevo, selo koje je “progutalo” veće mesto

I to ne samo u opštini Sopot, već bukvalno u mestu Sopot. Jedan deo varošice pod Kosmajem koji identifikujemo kao Sopot, jer izgleda kao jedno naselje, zapravo je Ropočevo. Ne može se nazreti koja ulica ili koja strana ulice pripada kom mestu, jer nema nikakve prirodne ili vidljive granice.

  • Besni Fok

Iako pripada Padinskoj Skeli, Besni Fok ipak je jedno izdvojeno naselje. Ime mu je posve neobično, a to zapravo i nije klasično selo, već naselje koje sačinjava nekoliko zgrada podignutih za potrebe radnika PKB.

Potpuno je skriveno u zelenilu na putu za Zrenjanin i za njegovo ime vezuju se samo neproverene legende.

Jedna verzija je da je naselje dobilo ime zbog čestih poplava u kojima su vode “besnele” i odnosile sve pred sobom, a druga se vezuje za Foka, ribara koji je imao nezgodan karakter.