NAJNOVIJE
Top

Kada iz centra Zemuna krenete prema strmini koja povezuje Glavnu ulicu i Cara Dušana, putem kojim idu svi koji putuju ka Gornjem gradu, Batajnici i Zemun polju, nailazite na jednu važnu, ali nekako skučenu raskrsnicu i maleni trg.

Taj mali, ali užurban kraj Zemuna koji vrvi od saobraćaja zove se Trg Branka Radičevića.

Tako bar piše na autobuskoj stanici i uličnoj tabli. Ali… stari Zemunci će radije reći jednu mnogo kraću odrednicu za ovaj deo grada – “Muhar“.

Područje obuhvata sam Trg Branka Radičevića, ali i malo širu zonu, naročito spomenutu autobusku i taksi stanicu. Muhar je početak starog jezgra Zemuna i saobraćajnog haosa Glavne ulice.

Ovo neobično i upečatljivo ime nadenuli su mu Zemunci, spontano. Kao što to obično biva, reč je o predratnoj trgovačkoj “faci“, nadaleko poznatom Ivanu Muharu, čoveku kog bismo danas nazvali prodavcem “od igle do lokomotive”.

Nekada nazvan Senski trg, ovaj prostor je, zahvaljujući njegovoj prodavnici i kući dobio nezvanično, ali neizbrisivo ime – Muhar.

Njegova radnja zvala se Braća Muhar, iako je u njoj mogao da se vidi samo on, Ivan. Njegov brat Mirat mlad je preminuo, nikad nije ni učestvovao u poslu, ali Ivan nije hteo da se odrekne sećanja.

Senski trg tokom 1930-tih godina 20. veka na kome se vidi čuvena tabla trgovine “Braća Muhar”, zaslužna za današnji kolokvijalni naziv ovog dela Zemuna

Ivan Muhar rođen je u Lici 1867. godine i živeo je sve do 1966. S bratom Miratom došao je krajem 19. veka u Zemun, gde je počeo da radi. Najpre se zaposlio kod jednog Jevrejina, ali njegov trgovački “njuh” nije mu dao mira i od svog poslodavca uzeo je zajam.

Od tog novca započeo je svoj uspešan biznis na kome je toliko zaradio da je podigao i palatu Muhar, koja i danas krasi ovaj kraj.

U njegovoj radnji prodavalo se sve i svašta, a pričalo se da, ako nečega i nije bilo, brže bolje bi pribavio tu robu i pozvao kupca koji je ostajao prethodno praznih ruku.

Danas, Ivan Muhar i njegov brat su zaboravljeni po imenima, ali prezime im svako zna. Ostalo je zapisano u istoriji Zemuna kao sećanje na jedno vreme i agilan preduzetnički duh veštog trgovca koji je, praveći svoju mini-imperiju, u konačnom istorijskom zbiru – osvojio čitav jedan trg!