NAJNOVIJE
Top

Banovci… jel to Beograd? Zapita se ovo neko kada se spomene poznato naselje koje se razbaškarilo uz obalu Dunava, postalo popularno zbog blizine reke i mira koje pruža sremska ravnica.

Poslednja petlja na auto-putu ka Novom Sadu nudi isključenje ka Batajnici i Banovcima.

Pa, da li su Banovci – Beograd?

Administrativno – nisu. Novi i Stari Banovci, kao i naselje Banovci Dunav, popularno nazvano Kablar, u kome se nalazi mnogo stambenih zgrada i nimalo ne liči na selo, pripadaju ipak Staroj Pazovi.

Ali, jedno je administracija, a drugo je život. Koliko Beograđana popodne “zapali” do Banovaca na večeru kraj Dunava… A, ujutru su autobusi puni, ali ne za Pazovu, već uglavnom za Zemun i Batajnicu.

Banovci su toliko blizu Beogradu da jeste neobično to što nisu u njegovom okrilju, a ljudi iz ovih naselja svojim svakodnevnim kretanjem do posla, škole i prijatelja najviše su usmereni na Beograd.

U Banovcima je snimljena i jedna poznata savremena TV serija “Komšije“.

Banovci se, kao što smo rekli, dele na Nove i Stare. Oba su bila samo dva sela, sve dok osamdesetih nisu spojena modernim naseljem Kablar, u kome se živi pravim gradskim, ali mirnim životom.

Geografski položaj, blizina auto-puta i Beovrada doveli su do demografskog buma u Banovcima, a u poslednjoj deceniji panorama mesta se menja, jer je sve više i višespratnica novogradnje.

Mnogo je Beograđana koji se, tako, sele u Banovce i, iako menjaju adresu, i dalje se osećaju kao Beograđani!

Ko ima automobil začas je u Zemunu, a ko nema, mora da se oslanja na autobus, što i nije strašno jer ide na svakih 10-15 minuta. Minibusi voze direktno do železničke stanice u Batajnici, pa je odatle lako put nastaviti BG vozom.

Iako se gradi sve više zgrada, delovi Banovaca i dalje su idilično mirni. Stare vojvođanske kuće, dvorišta i krošnje, privlače svakoga ko želi da pobegne oz grada. Novi i Stari Banovci u svojoj glavnoj ulici zadržali su formu sela.

A, zašto je priča o Banovcima važna za Kaldrmu, pitaće neko, kad to već, ili, još uvek, baš i nije Beograd…

Pa zato što u Banovcima postoji jedna kuća stara tri veka! Starija od najstarije beogradske kuće u Dušanovoj ulici na Dorćolu. I možda najstarija sačuvana kuća u čitavoj okolini Beograda.

Nekadašnja Janeskina kafana u Novim Banovcima sagrađena je 1730. godine, a danas se u njoj nalazi kafana “Priča“. Bilo je to nekada konačište za vojnike i trgovce koji su putovali u Beč ili Istanbul, doslovce, međunarodni “hotel” na glavnom evroazijskom putu tokom 18, 19. i delom 20. veka. To treba znati.