
Jedna od retkih građevina sačuvana iz vremena kneza Miloša Obrenovića, podignuta 1835. godine na mestu gde su se nekada nalazile kneževske magaze za skladištenje hrane i konjušnice, jeste zgrada u kojoj se od pre jednog veka nalazi i – čuveni beogradski restoran „Milošev konak“.
Malo ko zna da je sam knez zaslužan za otvaranje prvih kafana kod nas i da je on određivao pravila po kojima su radile. Konak je bio zamišljen kao rezidencija koja odražava ne samo moć i knežev uticaj, već i duh srpske tradicije i balkanskog graditeljstva.

Prestiž je zadržao i mnogo godina kasnije, a konobarima koji su u njemu radili u leto 1980. godine, ostaće upamćena poseta čuvenog američkog gosta. Naime, imali su tu čast da ugoste predsednika SAD, Džimija Kartera i to u poslednjoj godini njegovog mandata.

Karter je tada došao u zvaničnu posetu Jugoslaviji nakon Titove smrti, i niko nije očekivao da će se sa suprugom Rozalin, jedne večeri, umesto na svečanoj državnoj večeri u rezidenciji, odlučiti za nešto potpuno drugačije – intimnu večeru u jednom od najautentičnijih beogradskih restorana, Milošev konak na Topčideru.

Sve se dogodilo u strogoj tajnosti. Američka delegacija je dan ranije poslala svoje ljude da provere lokal, a zatim je stigla diskretna poruka da će imati važnu posetu.
Bez ikakve pompe, tiho i nenametljivo, bračni par je došao u restoran. I dok su konobari obletali oko njih sa željom da se pokažu u što boljem svetlu, Karterovi su poželeli da probaju teletinu ispod sača, specijalitet kuće koji se pripremao više od šest sati u glinenom saču, uz neizostavne pečene paprike sa belim lukom i sirom.

Probali su još i srpsku mezetu -ajvar, kajmak i domaću kobasicu. Ali ono što je Kartera potpuno oduševilo bila je Miloševa sablja! Prema rečima osoblja, američki predsednik se nasmejao i rekao: “Ovo je nešto najbolje što sam probao u Evropi!”

Prava gastronomska večera podrazumevala je i dobro vino. Ljudi iz okruženja američkog predsednika nisu baš sa oduševljenjem prihvatili preporuku domaćina, koji je nudio župski „Prokupac“. Prva dama je kažu bila toliko oduševljena, da je čak zamolila da joj natoče još jednu čašu, rekavši da je “savršeno voćno, ali ne previše slatko.”

Poseta čuvenom restoranu završila se uz domaće baklave i slatko od šljiva, a pred odlazak, Karter se nasmejao domaćinima i rekao: “Ako me pitate šta ću najviše pamtiti iz Beograda, reći ću vam – konak i Miloševu sablju!”
Bila je to poslednja poseta jednog predsednika SAD Beogradu.


Beogradske priče – Ljudi, ulice, trotoari, prolazi, sudbine…