NAJNOVIJE
Top

Beograd je sredinom 20. veka imao samo jedan sud smešten u jednu moderno opremljenu zgradu, dok su ostali bili u neprimerenim uslovima u zdanjima građenim vek ranije.

Zgrada starog suda na Trgu Nikole Pašića pred rušenje

Zato je krajem oktobra 1963. isplanirana izgradnja velike sudske zgrade sudskih ustanova na kompleksu zemljišta između ulica Savske, Miloša Pocerca, Tesline i Vojvode Milenka, tačnije na mestu gde se tada nalazila garaža autobuskog preduzeća “Lasta”.

Prazan plac u Savskoj gde će 1964. početi gradnja

Međutim, i pored velikih planova, useljenje se dogodilo tek deceniju kasnije.

Glavni inženjer Direkcije za izgradnju javnih objekata Aleksandar Losa najavio je tada da u ove sudske objekte treba da bude smešteno pet pravsudnih ustanova: Okružni, Sreski i Okružni privredni sud, kao i Okružno javno tužilaštvo i Sresko pravobranilaštvo.

Na konkursu koji je raspisala Direkcija prijavljeno je 40 radova, a prihvaćen je projekat trojice arhitekata Zorana Žunkovića, Mihajla Živadinovića i Božidara Simovića – rekao je Losa novinarima. – Pod njihovim nadzorom razrađen je projekat po kome će u junu 1964. početi gradnja. Zamišljeno je da na površini od 30.000 kvadratnih metara budu izgrađene dve zgrade, od kojih će jedna imati prizemlje i tri sprata, a druga sedam spratova.

Parter i viši spratovi trebalo je da budu namenjeni sudskim strankama, sudijama, za sudske kancelarije, pisarnice, referente i drugo sudsko osoblje. Okvirna vrednost radova, kako se procenjivalo, bila je oko tri milijarde dinara. Kasnije je u plan ušao i treći sudski blok na obali Save sa dodatnih 10 spratova.

Posle više od četvrt veka radnici pravosuđa dobili su pristojno radno mesto ali tek u leto 1973. godine. U najvišem delu zgrade smeštena je administracija: Okružni sud, Okružni privredni sud, Prvi i drugi opštinski sudovi sa tužilaštvima, pravobranilišta i Okružno javno tužilaštvo.

U trospratnom delu izgrađene su sudnice sa klima uređajima što je sedamdesetih godina bila neverovatna novina, radne sobe, kriminalistički muzej, advokatske kancelarije i prostorije za sudije porotnike.

Prizemlje je rezervisano za šalterske službe, informacije, overe sudskih spisa i punktove za prodaju taksenih maraka. Ovog puta su i vozači dobili svoj blok, pa je u suterenu izgrađen poseban deo u kome je moglo da se parkira 100 vozila.

U novoj Palati pravde na 30.000 kvadratnih metara radilo je 947 ljudi i svakom je na raspolaganju bilo 11,14 kvadrata umesto dotadašnjih 8,89. Ovo zdanje je imalo najveću korisnu površinu od 25.000 kvadratnih metara, taman kao osrednje poljoprivredno imanje od dva i po hektara. To je bilo veće i od tadašnjeg Saveznog izvršnog veća. Površina glavnih i pregradnih zidova mogla je da prekrije fudbalski stadion, a još polovina bi se prekrila staklom potrebnim za vrata i prozore.

Električnu energiju obezbeđivale su dve trafo stanice sa po 630 kilovata i rezervni agregat. Ugrađeni su prozori, hermetički zatvoreni, a vlažnost i temperaturu obezbeđivali su klima uređaji, koji su tri puta u toku dana menjali vazduh u 90.000 kubnih metara prostorija.

Građevinsko preduzeće “Rad” kao glavni izvođač radova, zbog stalnog pomeranja rokova nije moglo da navede tačnu vrednost utrošenog novca. Prvi put u istoriji sudovi i tužilaštva dobili su prostorije namenjene isključivo samo njima, a interesantan je i podatak da je u Palati pravde pod jednim krovom bilo čak 70 sudnica.

Sudsko zdanje otvoreno 1973. renovirano je prvi put tek 2019. godine.

Zgrada je spolja zadržala prvobitni izgled kao zaštićeno autorsko delo, a ugrađena je aluminijumska stolarija, pošto prozori nisu mogli da se otvaraju. Liftovi su se često kvarili, a hodnici su bili nefunkcionalni. Zamenjen je celokupan sistem grejanja i hlađenja, ventilacije i strujne instalacije.

Pošta u prizemlju je izmeštena i danas se nalazi na sredini centralnog hola. U šalter sali povećan je broj šalter mesta.

Rekonstrukcija Palate pravde je bio najveći infrastrukturni projekat Ministarstva pravde u poslednjih nekoliko godina.