NAJNOVIJE
Top

Jedna od najlepših zgrada na Zelenom vencu, u Jug Bogdanovoj ulici, moderna višespratnica sa upečatljivom “rešetkastom” fasadom i žutim detaljima, privlači pažnju baš svakome ko prođe ovim delom grada.

Jedinstven trag stila Beogradske Moderne i danas odiše lepotom, nakon skoro 90 godina

Ova modernistička palata blista čak i posle 84 godine od izgradnje, kada su u njoj počeli da se školuju mladi kuvari, poslastičari, konobari.

To je čuvena Ugostiteljsko-turistička škola, mnogima i prva na listi želja i jedina želja u srcu kada je u pitanju dalji razvoj karijere.

Škola u vreme kada je otvorena, pre Drugog svetskog rata. Njena estetika plenila je još tada pažnju mnogih

Kada je osnovana, to nije bila obična škola. Na vratima je pisalo: “Gostioničarski dom i škola“. Dualno obrazovanje na delu još u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, ali i nada da će ta nova velika škola popuniti kadrove za sve veće potrebe hotelijera i ugostitelja u Beogradu tog vremena.

Luksuzni hoteli samo su nicali u to vreme – stranci su sve više hrlili u Beograd i turizam je već počeo da liči na onaj kakav poznajemo danas.

Hotel Palas u neposrednoj blizini škole bio je jedan od najprestižnijih beogradskih hotela tridesetih godina 20. veka. Učenici škole i Palas su ostali u poslovnoj simbiozi i danas.

I mladi i stari špartali su sa kartama u ruci, što voznim, brodskim, autobuskim, ali i onim na kojima su iscrtane gradske ulice, sa brošurama i u grupama koje su pratile turističke vodiče.

Preteča današnje prakse u Palasu. U odsustvu stručne škole tadašnji kadrovi su se obučavali na samom poslu, prema pravilima koja su važila u svakom hotelu ponaosob.

Kada je otvorena, nazvana je Viša ugostiteljska škola. Naravno, osim učionica, tabli i kreda, postojao je tu i restoran u kome su glavnu ulogu imali đaci i njihovi profesori.

Škola je tokom Drugog svetskog rata imala pauzu u radu. Menjao se sistem obrazovanja, ali od 1949. godine ponovo se u ovoj palati na Zelenom vencu mladići i devojke kušaju kao šefovi kuhinje.

Prilikom osnivanja, pre rata, Ministarstvo je bilo to koje je, naravno, izdalo pravilnik o organizaciji i planu rada. Ali, to nije potpisao ministar prosvete, već trgovine i industrije!

Školu je otvorilo 1938. godine “Udruženje hotelijera, restoratera, gostioničara, kafedžija, vlasnika pansiona i svratišta za grad Beograd u svome domu u Jug Bogdanovoj ulici”. Zemljište za izgradnju tog doma, tj. škole Udruženju je 1931. godine ustupila je beogradska opština.

Ovo je prva škola ove vrste u Jugoslaviji, a zadatak joj je da učenicima, pored opšteg obrazovanja, pruži stručnu teorijsku i praktičnu spremu koja će ih osposobiti kako za više položaje u upravi, tako i za samostalno vođenje ugostiteljskih radnja – pisalo je u tadašnjim novinama.

Kako je bila jedina u zemlji, tako je ova škola primala učenike od današnje Makedonije do Slovenije.

Učenici su imali i obaveznu praksu u letnjem periodu “u boljim ugostiteljskim radnjama”.

Današnje ime “Ugostiteljsko-turistička škola” dobija 1992. godine. U hotelu “Palas” postoji školska radionica.Danas se u ovoj školi obrazuju konobari, kuvari, poslastičari i to su trogodišnji smerovi. Četvorogodišnje obrazovanje predviđeno je za turističke tehničare, ugostiteljske tehničare i kulinarske tehničare.