NAJNOVIJE
Top

Danas se zna gotovo sve o kultnom jugoslovenskom filmu iz 1960. godine, “Ljubav i moda”, snimljenom na beogradskim ulicama.

Glavna junakinja je postala “ikoničan” lik u proteklim decenijama – prelepa Beba Lončar na malom motoru, legendarnoj “vespi”, ostala je do danas simbol jedne epohe.

Uzor: mladost, moda,”vespa” i Beba Lončar

Nostalgičnim uspomenama onih koji su bili rođeni u to vreme doprinela je vrhunska estetika tog filma koji je trebalo da unese vedrinu u ne tako bajnu svakodnevicu tog vremena, i pospe prah holivudskog “glamura” među domaću publiku, radnike i činovnike, čiji životi nisu baš obilovali takvim momentima.

Beograd u jesen 1961. godine, pred početak “Samita nesvrstanih”. Kadar iz dokumentarnog filma “Filmskih Novosti”

Međutim, kada je u ovo naše vreme internet počeo da sve više na svetlost “digitalnog” dana iznosi stare porodične snimke, i kada su se razvili zaboravljeni negativi, jednom nastali po Terazijama i okolnim ulicama, ispostaviće se da je “Ljubav i moda” veoma utkao svoj obrazac u stvarni način života u Beogradu još u vreme kad je prikazivan.

Odnosno, da je ta estetika, koja nama danas možda deluje pomalo veštačka i “forsirana” za to doba, ustvari, itekako bila uzela maha i podstakla mnoge mlade Beograđane da se ponašaju, oblače i “modiraju” baš kao da su upravo stigli sa seta na kome se snimao kultni film.

Nije svaka devojka tog doba bila Beba Lončar ali su se, sudeći po otkrivenim snimcima, mnoge trudile da izgledaju kao njen lik u “Ljubavi i modi”.

Umesto mnogo reči, prikazaćemo neke od starih fotografija, neke od njih i premijerno za posetioce našeg sajta Kaldrma.rs, na kojima se vidi deo tog beogradskog duha inspirisanog filmom.

Najveći deo je snimljen 1961. godine, bar onaj koji smo dobili od vernih čitalaca iz njihovih fioka.

Dakle, “vespe”, moda i “dolče vita” na domaći način. Neko će reći nostalgija, a neko – da smo uprkos svemu uvek umeli da živimo, bez obzira na nekadašnje nepovoljne okolnosti.

Život: “vespe”, moda i mladost nepoznate Beograđanke na Trgu Marksa i Engelsa
Kraj “vespe” sa vetrobranskim štitnikom na istom mestu
Umesto “vespe” ova lepotica je izabrala poziranje na haubi tada moćnog “Opel rekorda”
“Dolče vita” beogradske omladine 1961. godine: na kafi u “Bezistanu”. Danas bi se reklo – “kuliranje”
Sunčane naočare i “NSU prima”: neko od pripadnika povlaštene filmske industrije napušta studio u Košutnjaku na najnovijem primerku motorcikla, nemačkoj verziji “vespe”