NAJNOVIJE
Top

Da li ste znali da jedna od najvećih rokernol legendi, Jan Frejzer Kilmister, poznatiji kao Lemi, čuven po zulufima, suvom i grubom glasu, osnivač, bas gitarista, kompozitor i tekstopisac britanskog razbijačkog tria “Motorhed“, ima spomen-ploču u Beogradu?

Nalazi se na Lekinom brdu, na česmi na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Tršćanske ulice, gde ju je 28. decembra 2017, na dvogodišnjicu Lemijeve smrti, postavila grupa građana. Pored nje, uglavnom, stoje i dve flaše “džek denijelsa”, koji je frontmen “Motorheda” obožavao. Druga godina od odlaska Lemija Kilmistera sa ovog sveta obeležena je baš u Beogradu postavljanjem spomen-ploče na Lekinom brdu, napisao je na svom “Tviter” profilu humanitarac Jovan Simić, osnivač organizacije “Zajedno za život”.

Beograđanin Dragan Stojanović, jedan od učesnika akcije postavljanja spomen-ploče, rekao je da su “u čast velikog muzičara obeležili godišnjicu njegove smrti, naročito u znak sećanja na muziku kakva danas više ne postoji”. Ovim gestom, naglasio je, žele da Lemijev lik i delo ne odu u zaborav.

Spomenik na Lekinom brdu, sa dve flaše burbona “Džek Denijels”, omiljenog pića legendarnog rokera koji je voleo Beograd. Foto: Jovan Simić

Jedinstveni roker čiji je moto bio “Rođen da gubi, živi za pobedu” (što je istetovirao na ruci), za Beograd su vezivale mnoge uspomene. On je prvi put u gradu na ušću Save u Dunav bio 1966. kao član grupe “Rokin vikers”. Gostovali su u okviru neke studentske razmene. Sa jugoslovenske strane u Englesku je išlo kulturno umetničko društvo, a u uzvratnu posetu u Beograd je, između ostalih, došao i bend uredno očešljanih dugokosih momaka u cvetnim košuljama. Jedan od njih bio je Lemi. Svirali su sa vojnim orkestrom, posle čega su otišli na večeru kod Josipa Broza Tita.

Na večeri nismo razmenili nijednu jedinu reč – ispričao je kasnije slavni roker. – Sećam se da su nas po protokolu smestili na suprotnu stranu stola. Nismo mu prilazili, kao što ni on nije prilazio nama.

Rok kritičar Dragan Kremer seća se tog gostovanja:

Na jednom od ranih albuma “Motorheda”, na unutrašnjem omotu, nalazi se upravo fotografija sa tog prijema, Lemi bez i jedne bore, bez prstenja, metala i svega ostalog. A onda je svoju fascinaciju maršalom i doživotnim predsednikom Jugoslavije, produžio time što je, kad je kasnije počeo da skuplja ordenje svih vrsta i svih zemalja, znajući šta je šta, uspeo da kupi na crnom tržištu, verovatno u Britaniji ili zapadnoj Evropi, čak tri ordena Narodnog heroja sa zlatnim vencem, jer je znao da samo drug Tito ima tri takva ordena. Bio sam u prilici da mi u jednoj kućnoj poseti Lemi to ordenje i pokaže. Dakle, možete da zaključite kakav je to bio lik”, kaže Kremer.

Pionir rokerskih gostovanja u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji je, nakon što je video Tita, nastavio da dolazi u Beograd, ali tada kao vođa “Motorheda”, koji su na vrhuncu slave bili početkom osamdesetih, nakon što su izbacili hit singl “Ace of spades” i sjajni živi album “No sleep ’til Hammersmith“. Tako su 24. septembra 1984. svirali u hali “Pionir. Beograd je bio jedna od stanica na turneji “Motorheda”. Sledeći nastup im je prvobitno bio zakazan za 28. mart 1900. u “Pioniru”, a održan je u novobeogradskoj “Hali sportova”, kada su im predgrupa bili “Partibrejkersi“. Kamare dinara koje nisu mogli da iznesu iz zemlje, iskoristili su za lumpovanje po elitnim jadranskim hotelima.

Devedesetih gotovo niko od stranih bendova nije svraćao na ove prostore, pa su Beograđani morali da čekaju 12 godina, kako bi 26. jula 2002. ponovo čuli i videli “Motorhed”, ovoga puta na stadionu “Tašmajdan”. Još se prepričava kako je Lemi, koji je bio strastveni pušač, odbio da drži konferenciju za štampu u Britanskom savetu zbog zabrane konzumiranja nikotinskih štapića u tom prostoru, pa je, praćen novinarima, otišao u hotel “Metropol” i tamo rekao šta je imao. “Motorhed” su koncert na “Tašu”, koji je tada iz bekstejdža pratio i Bil Gold, basista i osnivač “Fejt no mor“, u jednom trenutku prekinuli, jer su razni predmeti bacani iz publike na binu. Lemiju je svojevremno kovanica zaglavljena u žilet, bačena iz mase na koncertu u Ljubljani, isekla ruku, pa kratki prekid nije bio iznenađenje. Kada su se, posle skandiranja “Lemi, Lemi”, vratili na binu, nastavili su da prže do kraja, kao da pauze nije ni bilo.

Poslednji nastup u Srbiji “Motoheada” bio je na EXIT festivalu u Novom Sadu leta 2015. godine. Foto: EXIT team

Svoj poslednji koncert u Srbiji, “Motorhed” nisu održali u Beogradu, već na festivalu “Egzit”, u julu 2015. Ipak, spavali su u jednom hotelu u Beogradu. Vidno narušenog zdravlja, rok veteran održao je gromovit koncert na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nažalost, pet meseci kasnije, samo četiri dana posle 70. rođendana, Lemi Kilmister je umro u svom stanu u Los Anđelesu od raka prostate koji mu dijagnostikovan samo dva dana pre smrt, kongestivne srčane slabosti i aritmije.