NAJNOVIJE
Top

Naselje Braće Jerković građeno je, rekli bi neki, u “ono srećno vreme“, šezdesetih godina. Ali stanovi, ispostavilo se brzo, nisu bili baš najsrećnije urađeni…

Danas se ljutimo kada privatni investitori naprave neku omašku, sumnjamo da štede na materijalu, pa onda “krpe rupe”. Ali, i u vreme kada su se zgrade “ozbiljno” gradile “fušeraj” je i te kako postojao.

Celo naselje Braće Jerović moralo je na popravku, a to je grad tada papreno koštalo.

Ovo je bio spisak popravki koje je popisao tadašnji gradski Sekretarijat za komunalne poslove, a objavljen je na sramotu građevinaca i u tadašnjim novinama u decembru 1969. pre tačno 52 godine. Vidi se jasno da su neki problemi bili veliki i itekako neprijatni za buduće stanare. A ni nakon ovih intervencija sa spiska svi problemi još nisu bili rešeni…

Uređene su slobodne površine u svim blokovima, izgrađen novi kanalizacioni priključak i time sprečeno prodiranje vode iz kanalizacije u stanove, popravljeni trotoari i slivnici, zamenjeni salonitski krovovi – limenim, popravljene su sve fasade i time sprečeno prodiranje vode u objekte i vlaga u kupatilima i poboljšana je izolacija“.

Ostalo je, i pored toga, bilo da se spreči prodor vode kroz spojnice na zidovima. Kasnila je isporuka lima

“Prema izjavama stanara, ventilacioni sistem, i pored svih popravki, i dalje ne funkcioniše kako treba. Ista je situacija i sa dimnjacima. Ništa nije urađeno za protivpožarnu zaštitu u naselju niti ima izgleda da će se to učiniti.

Novine su tih dana pisale i o problemima u drugim naseljima. Pisalo se da u svim delovima grada građevinska preduzeća ubrzano završavaju na stotine stanova, ali da će tek mali broj biti useljen.

Građanima se žuri, hteli bi što pre da uđu u stanove koji su im pripali, ali…

U žurbi da do kraja godine završe što veći broj stanova, građevinari prave propuste. U novom stanu ne valja pod, stolarija, fasada ili bilo šta drugo pa opštinska komisija ne daje dozvolu za useljavanje. Ili nisu završeni trotoari, parkinzi, prateći objekti ili ozelenjavanje slobodnog prostora oko novogranje“.

Osim naselja “Braće Jerković” problemi se decembra 1969. godine nalaze i u novogradnji u Bulevaru Lenjina na Novom Beogradu, i u Požeškoj na Banovom brdu.

A ljudi su pošto-poto želeli da se usele kad su već stanove od svojih preduzeća dobijali besplatno, pa su čak potpisivali da im ne treba ni grajanje, ni voda, samo da uđu i “ozvaniče svoje stanovanje” jer nikad se nije znalo kako može da se nečijom voljom u firmi preko noći promeni lista za dodelu stanova pa neko nov i važniji “uleti”…

A onda, kada su se useljavali i shvatili sa kakvim problemima će morati da se suoče, i da će im prvi dani u novim stanovima biti gorki, kretale su žalbe.

Tu bi počinjalo dugo preganjanje sa tadašnjim birokratskim sistemom.

Opštinske službe su zato bile stroge – prvo da se stanovi završe kako treba, pa posle useljavanje, jer je naknadno rešavanje problema bilo prava noćna mora.