NAJNOVIJE
Top

Dan u kome je cela Jugoslavija ostala bez struje zbog sloma elektrane u Sloveniji

 
8

Čitava Jugoslavija 8. decembra 1980. bila je gotovo u potpunom mraku!

Elektoenergetski sistem zemlje raspao se tačno u 16.05, a bez struje je ostao i ceo Beograd.

Kvar na jednom od agregata termoelektrane “Šoštanj” u Sloveniji od 300 megavata prouzrokovao je potpuni kolaps u snabdevanju električnom energijom u ovoj jugoslovenskoj republici, gotovo celoj Srbiji, kao i najvećim delovima Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore.

Tek posle dva sata pojedini delovi prestonice bivše SFRJ počeli su da dobijaju struju.

Krivac za nezapamćenu katastrofu elektro-energetskog sistema čitave Jugoslavije: TE Šoštanj u Sloveniji

Najpre je snabdeven uži centar grada, a zatim je sistem počeo da se stabilizuje i u ostalim delovima. Struja se postepeno uključivala kako ne bi došlo do nove havarije, jer bi novo preopterećenje mreže moglo da dovede do još težih posledica.

Prioritet pri vraćanju u normalu imale su bolnice i drugi važniji objekti, a tek oko 23 časa moglo se reći da se stanje potpuno stabilizovalo. U mraku su najduže ostali stanovnici Konjarnika, Obrenovca i Sremčice.

Dan koji je loše počeo: novine su ujutru izveštavale o “sibirskim” hladnoćama i snegu koji je paralisao Beograd. Popodne će doneti još gore vesti…

U dispečarski centar “Elektordistribucije Beograd” stizale su pritužbe iz raznih delova grada. Tako su Umka, Kaluđerica i delovi Sremčice ponovo ostali u mraku zbog ispadanja uklopnika na trafostanicama. Dežurne službe bile su non-stop na terenu, a interesantno je da je zgrada Televizije Beograd bila bez struje od 16 časova 8. decembra do sutradan ujutru.

Prema pisanju medija u sistem su najpre uključeni Stari grad, deo Novog Beograda i Vračara i Savski venac. Na Voždovcu i Paliluli struja je kasnije došla, ali je onda opet nestajala na svakih pola sata. Negde oko ponoći u mraku su i dalje bili Surčin, Miljakovac, Zemun, Dušanovac…

Situacija je neizvesna i iz “Distribucije” ne možemo ništa da obećamo. Trećina grada i dalje je bez struje – govorio je Dragana Potparević, glavni dispečar. – Situacija je slična u čitavoj strujnoj mreži Srbije. Sve hidrocentrale već rade, očekujemo i uključivanje termoelektrana, a od brzine njihovog povratka u sistem zavisiće i snabdevanje. Teško je dati valjanu prognozu.

Zbog kvarova na mreži i iskakanja osigurača 12 ekipa za hitne intervencije i 10 pomoćnih je stalno bilo na terenu, a u proseku su za 24 časa izlazili po 230 puta na teren.

Mreža nije mogla da izdrži “plimu” energije, pa su iz sistema stalno ispadali pojedini vodovi. Teško je bilo uspostaviti napon, a iz dispečarskog centra jedini odgovor koji su građani dobijali, a kojim nikako nisu bili zadovoljni bio je: “Struja najverovatnije stiže uskoro“.

Da kolaps u gradu bude još veći uslovio je sneg koji je neprekidno padao punih 20 sati.

Zimske službe su za jednu noć potrošile 900 tona industrijske soli, a radnici “Gradske čistoće” su kada su stale padavine iznosile sneg i pripremale ga u “figure” kako ne bi smetao vozačima i pešacima.

Zbog leda na šinama iz saobraćaja su ispali tramvaji na linijama 6 i 7. Autobusi na mnogim linijama išli su skraćeno, pa se tako tih dana nije moglo u Vinču, Ritopek, Kaluđericu, Beli Potok i Pinosavu.

Mnogi Beograđani su zbog višečasovnog nestanka struje ostali i bez vode, a promena pritiska u cevima izazvala je da iz mnogih slavina procuri mutna i žućkasta voda. Došlo je i do kvara na jednom od tri kompjutera u tranzitnoj telefonskoj mreži, pa je bio otežan lokalni međumesni telefonski razgovor.