NAJNOVIJE
Top

Milivoje Božić bio je beogradski trkač, vozač ekskluzivnog “Poršea 550 spajder” koji je sa uspehom nastupao pedesetih i šezdesetih na brojnim auto-trkama u tadašnjoj Jugoslaviji ali i u evropskim zemljama.

Njegov “Porše 550 spajder” bio je unikatan automobil, rađen u veoma ograničenoj seriji u to vreme: u identičnom je poginuo čuveni holivudski glumac Džems Din.

Legendarni glumac Džems Din fotografisan pored svog “poršea”, identičnog modela koji je vozio i beogradski as Božić, svega nekoliko sati pre fatalne nesreće u kojoj će za volanom ovog automobila izgubiti život na autoputu u Kaliforniji.

Ovaj automobil je tada u Jugoslaviju stigao na osnovu ličnog poznanstva i saradnje profesora Mašinskog fakulteta u Beogradu Mihaila Borisavljevića i samog Ferdinanda Poršea.

Životu i delu čuvenog profesora koga je izuzetno cenio Ferdinand Porše bila je pre nekoliko godina posvećena i velika izložba koja je obišla nekoliko gradova u Srbiji

Tada se po Beogradu govorilo da je odobrenje za ovu skupu nabavku dao lično J. B. Tito.

Milivoje Božić je 1959. godine, na dvadesetogodišnjicu Gran Pri trke održane u Beogradu 3. septembra 1939. (preteča današnje Formule 1), odvezao isti krug oko Kalemegdana brzinom od čak – 165 kilometara na čas.

O Božićevom brzinskom podvigu prilikom obeležavanja jubileja jedine beogradske međunarodne Gran Pri trke pisala je i tadašnja štampa

1961. godine bio je, zahvaljujući postignutim uspesima u evropskim takmičenjima, licenciran za nastup u Gran Pri trkama Formule 1 ali tamo nikada nije nastupio.

Njegov unikatni “porše” bio je kasnije prodat izvesnom italijanskom kolekcionaru.

Božić je nastavio 1970-tih da se takmiči u domaćim šampionatima u adaptiranim automobilima domaće proizvodnje “Zastava 750” i “Zastava 101”.

Preminuo je u Beogradu 1991. godine.

Božić sa svojim “poršeom” na jednoj od trka u Austriji

Iako je bio najuspešniji trkač sa ovih prostora u svetskim okvirima, i zaista unikatna pojava, Božić je danas potpuno zaboravljen, a ime mu se ponekad spomene samo u krugovima ljubitelja istorije domaćeg automobilzma.

Uspomeni na njega posvećena je jedna Facebook strana – Milivoje Božić (1923 – 1991) – i tek nekoliko tekstova na specijalizovanim portalima…

Fotografije: “Ex YU racing” blog i FB strana Milivoje Božić (1923 – 1991)