NAJNOVIJE
Top

U Srbiji ima više Mitrovica, Kamenica i Palanki. Ali, samo je jedan Beograd, rekli bi mnogi!

Pa, nije baš tako.

Mali Beograd nalazi se u Bačkoj, usamljen u ravnici sa svega nekoliko kratkih ulica. Jedini je “Beograd” van Beograda, ali i van nekih drugih gradova, o kojima ćemo koju reč reći nešto kasnije.

Dakle, da je mali, zaista je tačno, da nije nadaleko poznat, nije, nikako – sem što mu ime odmah zapara uši i skrene pažnju.

Ovo selo osnovano je pre više od veka, odmah posle Prvog svetskog rata. Činile su ga 54 porodice koje su došle iz Krbavskog polja u Lici. To su bile porodice junaka, solunskih dobrovoljaca, koje su stigle u ravnicu u potrazi za boljim životom.

Oni su ga i nazvali Mali Beograd, a mestom se pronosi priča da su to ime urezali u jednu topolu koja je postala centar sela. Svako je dobio po pet hektara zemlje pa su mnogi radili i na tuđim imanjima. Najteže je bilo tokom Drugog svetskog rata, kada su meštani odvođeni u logore.

Mali Beograd bio je još poznatiji u vreme dok nije bilo auto-puta, jer je sav saobraćaj ka Subotici prolazio kroz centar sela, a sada put potpuno obilazi ovo mestašce od par stotina stanovnika.

Osim ovog sela, naziv “Beograd” su kao toponim pozajmila i dva velika srpska grada za svoja naselja.

U Novom Sadu postoji naselje koje se, takođe, zove Mali Beograd i reč je o malom rubnom kvartu između Klise i Šangaja.

Kada ulazite u Niš, prolazite, takođe kroz neki “Beograd“. U pitanju je “Beograd mala” na desnoj obali reke Nišave (severno od centra).

Tuda prolazi pruga, a na tom mestu se nalazi i autobuska stanica koja će u narednom periodu biti iseljena. Beograd mala usko je povezana s tvrđavom. Ime je dobila po kapiji niške tvrđave koja je okrenuta ka Beogradu.

Mala, ne tako bogata i ne tako poznata mesta u Srbiji su, dakle, pozajmila ime “Beograd” možda baš čekajući svetliju budućnost, zagledana u pravcu prestonice.