NAJNOVIJE
Top

Postoje četiri ulice u Beogradu čiji stanari su neretko morali da se traže i međusobno razmenjuju poštu, u ono vreme dok su pisma i razglednice bile primarna stvar komunikacije “na daljinu”, i da se usput objašnjavaju… Sad je drugačije vreme, ali se i dalje desi da poneka pošiljka ili gost stignu na skoro pa istu adresu, ali ipak onu koja nije Ta.

Iako se zovu potpuno različito – ipak izazivaju zabunu.

Četiri strane grada, četiri različite ulice, ali , ipak, česte omaške. Jer sve zvuče… pa gotovo isto: Višnjićeva, Filipa Višnjića, Višnjička i Baba Višnjina!

Možda i najranija poznata fotografija današnje Višnjičke ulice iz 1876. godine, autor je ruski fotograf Groman.

Samo dve od ove četiri ulice imaju ime po jednom čoveku – našem čuvenom guslaru, slepom pesniku, Filipu Višnjiću.

Višnjićeva, koja nosi ime po njemu, nalazi se na Dorćolu, na potezu od Studentskog trga do Cara Dušana. Poznata je, stara ulica, sa dosta zanatskih radnjica.

Nekadašnje radnje u Višnjićevoj

Zanimljivo je da se ova ulica nekada zvala – Brkina. Višnjić svakako deluje otmenije i prijemčivije za jednu tako važnu gradsku ulicu, ali da je ostao Brka, niko ne bi ovu dorćolsku ulicu pobrkao sa, recimo zemunskom Filipa Višnjića.

Opevana i u pesmi pop grupe Jarboli: reč je o dorćolskoj ulici

Postoji simbolika zašto je baš Zemun pravo mesto za Višnjića – on je bodrio ustanike Srbije rodoljubivim pesmama, a onda bio prinuđen da pređe Savu i nastani se u Sremu. A Zemun je i dalje – Srem. Nastupao je Višnjić i po Slavoniji, Bačkoj i Banatu, viđen je i u Temišvaru, ali možda najzaslužniji za njegovu slavu bio je susret sa Vukom Karadžićem u manastiru Šišatovac.

Zemunska Višnjićeva

A baš na mestu gde se Ulica Filipa Višnjića seče sa Cara Dušana nalazi se Škola za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović”.

Filip Višnjić živeo je na prelazu između 18. i 19. vek, u teška vremena oslobađanja od turske vladavine i dokazao se kao vrstan umetnik, patriota i neko ko oštroumnim pesmama uspeva da ohrabri, uteši i uzvisi Srbina koji se oslobađao ropstva.

Neobično je da je Višnjić poneo prezime po svojoj majci Mariji Višnji. On je potekao iz ugledne porodice Vilić, a koju su Turci zatrli.

Kada govorimo, pak, o Višnjičkoj ulici, ona je vezana isključivo za staro beogradsko prigradsko naselje na obali Dunava – Višnjicu.

Možda bi bilo manje zabune da je ostalo staro ime: današnja Višnjička dugo je nosila naziv “Braće Ilića”

A Baba Višnja nema veze ni sa Višnjićem ni sa Višnjicom.

To je bila žena koja nam je donela na svet moćnog vladara Kneza Miloša. Imala je dva braka, najpre sa Obrenom Martinovićem, sa kojim je imala sinove Jakova i Milana, a potom, kada je on preminuo, udala se za Teodora Mihailovića, sa kojim je rodila Miloša, Jovana i Jevremena.