NAJNOVIJE
Top

Beogradu brežuljci daju šarm, vizure, identitet i toponime – kako bi samo bilo monotono da je sve ravno!

Nisu to neka brda koja bi otežala život i funkcionisanje grada, ali zahtevaju, ponekad, i malo kondicije. To najbolje znaju oni koji žive na Kosančićevom vencu, u Zemunu ili na Čukarici.

Gde su brda, tu su i stepeništa – manja ili veća, prometnija ili intimnija, strmija ili blaža…

Definitivno najveće beogradsko stepenište spaja Čukaričku padinu i Banovo brdo. Mnogi stanovnici kažu da ga koriste samo u jednom smeru – na dole.

Oni koji ga koriste svakodnevno, pa još i u oba smera, definitivno udovoljavaju savetima lekara – zdravo srce traži jedan takav mini kardio trening svaki dan, ako ne i dva!

Stepenište je obnovljeno 2022. godine, jer je bilo u lošem stanju. Sada je samo išarano raznim grafitima, što je za takva, zavučena mesta i uobičajeno.

Mnogi će zadihani reći da su od podnožja do vrha ima 200 stepnika. Preteruju. Ima ih “samo” 167. Ali, nije 200 daleko od istine. Par stepenika treba proći na prilazima, a onda još malo šipčiti uzbrdo Kijevskom ulicom.

Stepenište ne izgleda tako strašno kao, na primer “Kalvarice” u Zemunu, zato što je “izlomljeno“, pa ne vidite beskraj stepenika.


Veoma brzo shvatićete da ste uveliko premašili peti sprat zgrada i pred vama će se ukazati pogled na novobeogradske blokove.

Ali, iako su manje, “Kalvarice” sa svojih 129 gazišta nisu naivne.

One su ukrašene i imenima znamenitih Zemunaca, a njihove biografije mogu da se pročitaju i na pola puta – na odmorištu.

Jedna velika prednost ovog stepeništa je zelenilo koje ga okružuje,

I u centru grada postoje stepenice na kojima nestaje dah. Spajaju Karađorđevu ulicu kod Pristaništa sa Kosančićevim vencem. Zovu se, a kako drugačije nego – Velike stepenice. Postavio ih je još Knez Mihailo, i imaju 121 gazište. Ali, lagane su, napravite 7-8 koraka, pa se odmorite na zaravnjenom delu.

Ako krenete, pak, sa druge strane, nedaleko odatle, a isto iz Karađorđeve, uzbrdo pored Brankovog mosta, namučićete se jer su i tu strme stepenice. Nakon 73 teška koraka nastavljate uzbrdo, a onda vas čeka još 47 stepenika do Kosančićevog venca.

A, ako ste u dobroj kondiciji i sve vam ovo deluje “smešno” – pođite na Avalu. Stepenište je od podnožja do vrha, ali to više nije grad, već šuma.