NAJNOVIJE
Top

Romi u Beogradu imaju jedno posebno, sveto mesto, važnu tačku koja povezuje njihovu tradiciju, veru, pa i sudbinu još od 1888. godine.

To mesto se nalazi na Čuburi i zaštićena je prostorno-istorijska celina.

Glavni religijski objekat, kapela, podignuta je pod okriljem pravoslavne vere, ali svetica kojoj je posvećen nije kanonizovana. To je čudotvorna Tetkica Bibija, autentična romska svetiteljka i poznata slava među Romima na našim prostorima.

Tačnije, postoje dve kapele – ostaci stare, kao i nova kapela sa ikonom Tetkice Bibije.

Veruje se da je tu nekada bilo drvo kruške, a upravo kruška je u istoriji bila često mesto okupljanja Roma.

Međutim, osim kapelice tu se nalazi važan i jedinstveni spomenik iz Prvog svetskog rata. Gotovo svako mesto u Srbiji ima spomenik posvećen palim borcima tokom ovog strahovitog sukoba, a ovaj na Čuburi jedinstven je po tome što je posvećen isključivo Romima koji su život dali za otadžbinu.

Ovom mestu pridodata je i jedna ploča koja seća na stradanje Roma tokom Drugog svetskog rata.

Kada je ovo svetilište nastalo, bilo je daleko od centra grada. Zamislite samo prašnjavu Čuburu i jednu poljanu kraj davno ukopanog potoka. Tada je mesto bilo označeno drvenim krstom.

Predanje kaže da je u vreme kolere tetkica Bibija obilazila seoske kuće, ali niko se nije usudio da je u svoj dom primi. Ipak, vrata je otvorila jedna siromašna porodica Roma u kojoj je živelo šestoro bolesne dece. Sa Bibijom su podelili parče hleba, a ona je zauzvrat decu iscelila.

Pošto je Bibija, po verovanju, išla od sela do sela i činila čuda, ne postoji jedinstven datum kada se slava obeležava, već zavisi od mesta do mesta. U Beogradu je to tačno četiri nedelje pre velikog petka.

Bibija je zaštitnica dece, pa su ona na slavlju u prvom planu. Inače, postoji domaćin slave, a ta se dužnost svake godine predaje drugoj porodici. U nedostatku crkava i kapela, Romi su se okupljali oko stabala ili krstova, gde bi lomili kolač i donosili hranu.

Slavi po pravilu prisustvuje i sveštenik.