NAJNOVIJE
Top

Šetnje Kalemegdanom umeju da umore, pa je tada najlepše potražiti neku slobodnu klupicu i uživati u pogledu.

A jedna je posebna. Pored nje je u kamenu urezan lik, kako mnogi veruju – prvog beogradskog vampira!

Ne postoje predanja o njemu, al’ oni koji veruju da je ta misteriozna faca zaista nekakav krvopija iz prošlosti vole da neguju takve priče, govoreći s puno napetosti o Ušatom Đoki koji je presretao usamljenike na Tvrđavi.

Defterdarova kapija pored koje se nalazi čudnovat prikaz u kamenu

I svakom od njih je dozvoljeno da nakiti tu svoju verziju do mile volje s ciljem da Ušati Đoka što više premaši čak i jezu koju u ljudima izaziva Sava Savanović.

Drugi pak odmah pobijaju sve te teorije tvrdeći da to lice iznad Defterdareve kapije ne pripada vampiru, već jednom od najpopularnijih zabavljača koji je svojevremeno uveseljavao posetioce Kalemegdana.

Ali, ko je on zaista bio i kako se zvao – ne zna se.

Treći se drže verzije novinara Dragana Jakovljevića koji je ispričao da je 1996. stvarajući dokumentarnu emisiju „Beogradske priče“ naveče video niskog starijeg čoveka kako kleše kamen.

Dragan Jakovljević

Taj “vajar” se okrenuo ka njemu, kazao mu da oživljava lik u kamenu, i upitao ga: „Liči li na mene?“ Ni Jakovljević nije saznao ime “umetnika”.

I tako, Ušati Đoka viri već godinama iz jednog od brojnih kalemegdanskih kamenih podzida. I niko o njemu ne zna ništa posebno, sem što se ispreda ono što se govornicima najviše dopada.

Kod Pobednika je obično gužva, pa je možda sada lakše reći: „Nađimo se kod Ušatog Đoke“.