NAJNOVIJE
Top

Malo je mesta koja su bila tako zvučna i poznata, a odavno ih nema na mapi grada.

Beogradski Mali pijac može da zahvali stihovima starogradske muzike što je ostao u sećanju Beograđana do današnjih dana!

Mali pijac, eto tako, potopila Sava. Moga diku, eto tako, zabolela glava“, pevalo se u originalu, a stihovi su postali popularni i posle rata, pa su uz male modifikaciju prepevani.

Beogradski mali pijac poplavila Sava, moju dragu, eto tako, zabolela glava“, tako je pevao Predrag Živković Tozovac, dok je u verziji Goce Stojićević umesto dike ili drage – dragan.

Zamislite samo tu pijacu iz 19. veka – reka ljudi skupljala se oko prodavaca koji su iz Šumadije i Srema donosili sveže voće, povrće i meso, preskakali gajbice sa tek ulovljenom ribom iz Save.

Teško je stvoriti u glavu sliku pijace u vreme kada prodaja na otvorenom nije bila naročito uređena – zasigurno je tu bila gomila naroda, prodavci i roba, čulo se dovikivanje, pozivanje mušterija, poneka razmirica…

Trg ispred kasnije porušenog hotela Bosna: na staroj fotografiji se sa leve strane uočava kameno obeležje krsta. Na ovom mestu se danas nalazi kružni tok ispred zgrade Beogradske zadruge

Pijaca je bila kaldrmisana, smeće se redovno odnosilo. Ipak, jedan deo ove čuvene pijace ne morate da zamišljate – sačuvan je do danas.

Brižljivo isklesan krst u crvenkastom kamenu, jednostavan, bez mnogo dekoracije i natpisa, ograđen niskom ogradom bio je simbol Malog pijaca i ono što vanvremenski sliku prodavaca, kupaca i robe stavlja u kontekst Beograda – hrišćanskog, tek oslobođenog od Turaka.

Foto: Mateja Beljan

Ovaj očuvan, originalni krst sa Malog pijaca ili Male pijace nalazi se u parku kod Ekonomskog fakulteta, nedaleko od nekadašnjih dolaznih perona BAS. Reč je o veoma značajnom spomeniku.

U vreme kada je podignut, u Beogradu umetnost nije bila naročito razvijena – država se tek podizala. Na javnim prostorima tada su se često viđali spomenici u vidu krsta. To je bio jednostavan, skroman i nedvosmislen simbol pobede nad Osmanskim Turcima.

Foto: Mateja Beljan

Ono što ovom krstu daje posebnu važnost jeste da je to jedini originalni sačuvan spomenik u vidu krsta iz tog perioda. Njega je podigao 1862. godine trgovac Ćira Hristić u čast boraca koji su stradali oslobađajući Beograd 1806. godine.

Spomenik je bio podignut nedaleko od mesta na kome se sada nalazi, ispred nekadašnjeg hotela “Bosna” koji je kasnije porušen, a začuđujuće da na njegovom mestu zatim nije bio sagrađen nijedan novi objekat.

Manje poznato ime ove pijace dodeljeno joj je dve godine po postavljanju krsta: “Pijaca svetog Nikole”.

Mana su joj, kao što i poznata pesma kaže, bili potopi.

Sava se u tom periodu neretko izlivala i tada bi paralisala trgovinu na ovoj značajnoj tržnici za Beograd.