NAJNOVIJE
Top

Šezdesete godine – procvat betona, masovne stanogradnje i san o državnom rešavanju stambenog pitanja doneli su nam mnoga manje ili više uspešna dela socrealističke arhitekture.

Neke zgrade postale su simboli gradova ili kvartova, druge su, pak, “ukrašavane” neslavnim imenima i ne bi se svi saglasili da u njima mogu da osete bilo kakav estetski doživljaj.

Ali gradilo se, nekada i “štancovalo” – montažna gradnja uz pomoć prefabrikovanih elemenata bila je vetar u leđa procesu “betonizacije“.

Lako je bilo iskopirati projekat, nekada nije bilo vremena za čekanje, a kalupi su bili spremni. Tako su poznati beogradski soliteri dobili i svoje “blizance” u Mostaru, Subotici, i Užicu!

Dvanaestospratnice koje su se nadvile nad bačkom ravnicom, u Subotici, bile su prvi soliteri u ovom gradu. Pravo čudo u malom, mirnom mestu, gde su zgrade imale tek poneki sprat, bio je “Radijalac” koji se prkosno uzdigao šezdesetih godina.

Radijalac” u Subotici

U pitanju su samo dva solitera, ali oni su postali ne samo simbol, već uz to vreme i tačka susreta Subotičana. A kada bi neki Subotičanin sasvim slučajno zalutao ka početnoj stanici “sedmice” u Beogradu – zatekao bi neverovatnu sliku, čak šest istovetnih solitera nalazi se kod Cvetka!

…i beogradski “brat blizanac” kod Cvetkove pijace

Kada je u pitanju Užice, takođe je put u visine ovog grada išao preko solitera kakav je projektovan i u Beogradu. U pitanju je soliter “S” koji ima čak 15 spratova, a kada je podignut u drugoj polovini šezdesetih bio je najviši u gradu.

Soliter u Užicu…

Njegov beogradski rođak, tačnije rođaci, budući da ih u naselju “Stadion” u ulici Ljutice Bogdana kod stadiona Rajko Mitić ima više, niži je za tri sprata. Tako da se može reći da su braća, ali ne i blizanci.

…i original u ulici Ljutice Bogdana u Beogradu

Kada je u pitanju Mostar, i ovaj grad ima svoju Zvezdaru, samo se na ijekavici to naselje piše i izgovara Zvjezdara.

I tamo se nalaze “beogradski” soliteri i to ne sa istoimene opštine u našem gradu, već iz naselja Stjepana Filipovića kod Prokopa. Trokraki prepoznatljivi soliteri kod stadiona Partizana imaju svoju braću u Mostaru!