![](https://kaldrma.rs/wp-content/uploads/2024/07/1000010320-1.jpg)
Evropa je u julu 1940. godine uveliko bila na vratima pakla, neke zemlje je Hitler već u njega ubacio, a ništa bolje nije bivalo ni u Aziji pod krvavim japanskim pohodom.
![](https://kaldrma.rs/wp-content/uploads/2022/04/Beograd-rusevine-April1941-d.jpg)
A Beograd, koji je još uvek ostao pošteđen užasa svetskog rata, trudio se tako da živi nekim bar prividno normalnim životom. I cela kraljevina sa njim tako. Ali potresi su bili odveć jaki. I teški.
Moralo se štedeti na svemu. I to baš u vreme kada se Jugoslavija mogla pohvaliti izuzetnim izvozom.
![](https://kaldrma.rs/wp-content/uploads/2023/11/T-Radivojevic-KRALjEVINA-JUGOSLAVIJA-Beograd-1940-_slika_O_65515855-659x1024.jpg)
Kako to? Istovremeno sa plasiranjem svega i svačega iz zemlje preko granice, rasla je potrošnja unutar naših granica. I to bi bilo za pohvalu da nije bio jedan golem oproblem – proizvodnja nije rasla, fabrike nisu se širile, poljoprivreda nije mogla da isporuči traženo, nije zaoravano više, nije uzgajano više…
Sve to je dovelo do deficita, posebno hrane!
![](https://kaldrma.rs/wp-content/uploads/2023/01/Bajlonijeva_pijaca_02.jpg)
Vlada je zato već pre letnjih dana ograničila potrošnju mesa – svinjskog, goveđeg i telećeg – i to tako što je bilo zabranjeno da se prodaje (u radnjama ili direktno na seoskom imanju) i troši u javnim ustanovama, u koje su spadale naravno i kafane – utorkom i petkom!
Međutim, zaključeno je da je veliki razmak između ta dva dana i da mere zbog toga nisu imale efekta. Promet svežeg mesa je obavljan u “slobodnim” terminima, pa su najbrži stvarali kratkotrajne zalihe (nije bilo zamrzivača kao danas).
![](https://kaldrma.rs/wp-content/uploads/2024/07/1000010320.jpg)
Zato su vlasti rešile da 2. jula pooštre mere. Uvele su i treći dan, i sabili su te dane tako da ne bi narod mogao da održi svežinu mesa u vrelim danima računajući da će se, ako su zabranjeni dani sreda, četvrtak i petak, meso kupljeno u utorak pokvariti do subote! I da će tako smanjiti potrošnju, odnosno odvratiti stanovnike, pre svega Beograda, kao najvećeg grada u zemlji, da smanje značajno potrošnju.
![](https://kaldrma.rs/wp-content/uploads/2022/12/kamenovo-selo-pcelara-stare-slike-014-1-1024x720.jpg)
I to nije sve. Tih dana, nepunu godinu pre izbijanja rata i napada nacisa i fašista, pripremale su se i mere za štednju pšeničnog brašna. U Odboru za odbrambenu privredu se proučavalo pitanje uvođenja jednoobraznog brašna za celu zemlju, a brašno boljeg kvaliteta bi bilo samo za izvoz.
![](https://kaldrma.rs/wp-content/uploads/2022/12/Beograd-Zeleznica-1938_slika_O_127468473-1024x736.jpg)
Bolje brašno se moglo skuplje prodati u inostranstvu, a svaki dinar je bio važan ne bi li se vojska koliko-toliko modernizovala i pripremila za zlo koje je nezaustavljivo stizalo. Beli hleb je u načelu trebalo da bude zabranjen i jedino bi smeo da se upotrebljava na osnovu lekarskog recepta i u bolnicama.
Beograđani su se bunili, ali i dovijali, švercovali, preprodavali i nadali se da neće biti kažnjeni. Doduše, ni tadašnji način ishrane nije toliko “forsirao” meso kao što je to reč danas, ali, opet, miris roštilja budio je i tada kod mnogih ugodne osećaje.
![](https://kaldrma.rs/wp-content/uploads/2022/10/12asp_Beograd_1941.jpg)
Ipak, koliko god ova mera zabrane mesa čak tri dana u nedelji bila neugodna i teška, posle samo godinu i nešto dana delovaće kao idilično podsećanje na predratno vreme jer će pod surovom okupacijom nacista prava glad i nestašica svake hrane, od jajeta i luka, do pečenja, uz stalni strah za život, postati svakodnevnica za sve Beograđane koja će trajati i posle kraja rata, sve do masovnog snabdevanja hranom od strane američke agencije za pomoć UNRRA koje će početi tek od kraja 1945. godine.
![](https://kaldrma.rs/wp-content/uploads/2024/07/Screenshot_20240703_074918_Gallery.jpg)
![kaldrma.rs logo portala](https://kaldrma.rs/wp-content/uploads/2021/03/kaldrma.rs_.png)
Beogradske priče – Ljudi, ulice, trotoari, prolazi, sudbine…