NAJNOVIJE
Top

S jedne strane Višnjička Banja, s druge groblje Lešće, s treće pogled na Mali Leskovac. Pa ipak, osunčano je – to je naselje Sanvil (Sunville – Sunčani grad, eng.) na kome je načičkana novogradnja, podignuto na livadama koje su bile i te kako zgodne za ovu vrstu poduhvata.

Centar grada je blizu, Dunav nije daleko, kraj je miran i trebalo je samo osmisliti ime koje dobro “prodaje” stanove.

Ovo je jedno od poslednje izgrađenih beogradskih “sunčanih naselja“.

Da je Sunce u nazivu pravi mamac, naročito za naselja gde niče nova, pa čak i divlja gradnja, pokazuju mnogi primeri u gradu.

Pa ipak, jedno baš uređeno stambeno naselje još pre pola veka ponelo je ime “Sunčano”. To je Blok 45.

Iz vremena kad je nosio ime “Sunčano naselje” – Blok 45

Zapravo, tako je bilo barem u početku, a ime “sunčano naselje” i dalje se, iznenađujuće, i dalje ponekad može čuti, i to kod stanara koji su se prvi doselili početkom sedamdesetih godina.

Blok 45 i istovetno projektovani Blok 70 poznatiji su danas pod tim prozaičnim imenima, ali ostalo je zabeleženo da su incijalno dobili laskav epitet “sunčanog naselja”.

Zavirite malo iza crvenih solitera, zagledajte se u lepo uređene kaskadne zgradice sa bašticama i biće vam jasno otkud ime “Sunčano naselje“.

Taj “raj” mnogi bi poželeli. Zgrade sa terasama okrenutim ka baštama, tako blizu Savi, usred grada, a daleko od vreve, ovo naselje zaista podseća na neko crnomorsko odmaralište. Samo vam treba suncobran!

Sa druge strane Save, pa malo uzbrdo, prema Košutnjaku, nalazi se još jedno beogradsko “sunce” – čukaričko naselje Sunčana padina.

Smešteno između Banovog brda, Košutnjaka i Žarkova, nalazi se uz kompleks sportskog centra na Košutnjaku.

Ali, pređimo sada na “divljak Sunce“.

Nedavno smo pisali o naselju Veljko Vlahović – odmah kraj njega je jedno naselje koje je natrpano porodičnim kućama i manjim zgradama. I ono se zove se Sunčana padina. Premda ćete na nekim mapama videti naziv “Padina”, u oglasima je to često “Sunčana padina”.

Još jedno naselje primamljivog “osunčanog” imena nalazi se u Rakovici. Ono je zaista na lepom mestu, iako je poprilično haotično i spontano podignuto: Sunčani breg.

Kada prođete Miljakovac, zađete u šumu i nastavite dalje, naići ćete na divlje naselje Miljakovac 3. Ali, ovaj kraj se širio i prema ulici Patrijarha Dimitrija, osnosno Kružnom putu i tu je nastalo to izdvojeno naselje “Sunčani breg” kome je u komšiluku – Resnik.