NAJNOVIJE
Top

Jedan od najelitnijih hotela u Beogradu, “Srpski kralj” otvoren je 1. aprila 1920. godine, i nije poživeo dugo: posle svega 21 godine koliko je bio otvoren za brojne goste koji su u njemu odsedali, bio je do temelja srušen u nemačkom bombardovanju 6. aprila 1941. godine.

Pogled sa Kalemegdana na hotel

Nalazio se na uglu Pariske i Uzun Mirkove ulice. Na njegovom mestu, ni osam decenija kasnije, ništa nije bilo podignuto.

Vlasnici su bili porodica Veljković čija priča počinje još od Sretenjskog ustava, čiji je jedan od potpisnika bio i Jovan Veljković, knez paraćinske nahije. U Beograd dolazi 1840. godine.

Dvadesetak godina kasnije kupuje plac preko puta Kalemegdana, a nakon sedam godina od kupovine na tom zemljištu niče grandiozni hotel “Srpski kralj”.

Kako gradovi u tom trenutku još nisu sasvim bili predati Srbima, poslednji beogradski paša se buni jer je kafani, prvoj kući od gradske kapije, turske, dato tako prkosno ime. Međutim, ubrzo su srpski gradovi sasvim oslobođeni i ime hotela ostaje. Hotel je bio omiljen inostranim gostima, dok se u restoranu okupljao tadašnji beogradski “krem”.

Pre dogradnje novih spratova

Kada imanje početkom 20. veka imanje kupuje Vračarska zadruga, nakon Prvog svetskog rata, dobija još dva sprata ali i novo ruho, pa postaje još ugledniji prestonički hotel.

Međutim, kada je 27. marta 1941. godine iz Beograda je u Berlin poslata poruka da Srbi (ipak) ne žele da budu deo Trojnog pakta, usledilo je stravično bombardovanje šestog aprila iste godine, bez najave rata, od strane nacističke avijacije Luftvafe.

Tokom višednevnih napada srušene su i spaljene mnoge značajne građevine. Jedna od takvih, srušena do temelja, direktnim pogotkom teške avionske bombe bio je i hotel “Srpski kralj”. Eksplozija bombe od 250 kilograma je raspolutila zgradu i sravnila je sa svih strana.

Ruševine hotela “Srpski kralj” nakon bombardovanja 6. aprila 1941.

Nakon Drugog svetskog rata na mestu koje je zauzimao nekadašnji hotel – nije izgrađeno ništa novo.

Prazan prostor je neko vreme služio kao terasa kafane, uz obližnju okretnicu trolejbusa koja je nastala na mestu susednih zgrada, takođe srušenih 6. aprila 1941.

Deo parcele na kojoj se nalazio hotel ipak je ušao u sastav tržnog centra “Rajićeva”, pa je to parče dobilo novi život na mestu nekadašnjeg graskog dragulja.

Ovih dana započeli su radovi na uređenju i same glavne lokacije na kojoj se nalazio hotel kako bi se tu podigla nova stambena zgrada.

Foto: Beobuild forum

Kada su bageri zaorali zemlju, pojavili su se podrum i temelj “Srpskog kralja”, a posebno uzbuđenje je predstavljalo i otkriće bunara iz koga se hotel snabdevao – svežom beogradskom vodom.