NAJNOVIJE
Top

Kada je krajem šezdesetih napravljen auto-put kroz Beograd, sa čuvenom “Gazelom” i fascinatnim čvoromMostar“, to je bila saobraćajnica potpuno izdvojena od gradskog tkiva – spuštena ispod nivoa stambenih blokova, kojoj je moguće prići samo komplikovanim petljama i eventualno preći preko nje nekim od mostova.

I to je sve oduvek poznato kao auto-put: strana kroz Novi Beograd se naziva auto-put za Šid, odnosno, ranije se zvala za Zagreb, a na strani starog grada, za Niš.

Na novobeogradskoj strani gotovo da ničega nije bilo oko auto-puta kada je bio sagrađen – pošto ste prošli “Geneks” mogli ste videti “televizorke”, potom moderne zgrade Bloka 23, a onda bi se pod vama ukazao Sava centar, u daljini zgrada “CK” i panorama Beograda.

Put kroz stari deo grada praktično je presekao Dušanovac, pa se moglo videti više pasarela, pijaca, stare kuće i zgrade, a onda i novogradnja na Konjarniku i Medakoviću.

Dakle, auto-put je bio samo jedna prolazna, otvorena linija, koja nikad nije stajala. Sve dok “Gazela” nije postala preuska da primi toliko vozila, a umesto republičke, auto-put postao i glavna gradska saobraćajnica za pravac istok-zapad.

Vremenom je na Novom Beogradu počela i gradnja bliže auto-putu, a uz njega su sagrađene i paralelne servisne saobraćajnice između dve nove kružne petlje.

Zašto je ova transformacija toliko važna?

Izgradnjom aktuelne obilaznice oko Beograda, auto-put kroz grad postaje pravi gradski bulevar i to takav da će verovatno imati i žute trake za javni prevoz.

Ali neobičnu činjenicu da još odavno taj budući bulevar ima i ime, zasenjuje još neverovatnija istina – da auto-put kroz Beograd nosi čak tri imena!

U vreme projektovanja autoput kroz Beograd koji je vodio do Zagreba, danas glavnog grada Hrvatske, nosio je zvaničan naziv “Autoput Bratstvo-Jedinstvo” u skladu sa tadašnjom politikom u Jugoslaviji. Taj naziv nikada nije zaživeo u svakodnevnom govoru, kao što nisu ni kasnija imena koja nosi danas

Sigurno biste se zbunili kada bi vas, negde kod Arene, neko pitao gde se nalazi Bulevar Arsenija Čarnojevića. Deluje poznato, ali mnogi se u trenutku ne bi setili da je to, zapravo, auto-put!

Tek pokoja adresa vodi se da pripada Bulevaru Arsenija Čarnojevića, pa su i takva pitanja retka.

Bulevar Franše D Eperea pre pola veka

Između Mostara i Autokomande auto-put zove se Bulevar Franše D’Eperea. Ime mnogo poznatije. Ali, kada se kaže “Franš” misli se na deo Autokomande kod Veterinarskog fakulteta, gde se nalazi i istoimeni restoran. Malo ko će reći “Vozim se Bulevarom Franše D’Eperea”, jer – to je auto-put.

I konačno, deo auto-puta ka Nišu, od Autokomande do Vojislava Ilića nazvan je Stefana Prvovenčanog.