NAJNOVIJE
Top

Lica na kojima se ocrtava strah, pokreti koji ukazuju na beg. Katastrofa, smrt i poslednji krici.

Takav utisak ostavljaju prizori ugravirani nad jednim krstom u Zemunu, postavljenim pred Manastirom svetog arhangela Gavrila.To je jedan lep krst u jermenskom stilu, sa kitnjastim detaljima uklesanim u kamen. Ispod je predstavljena i žena koja drži jagnje.

Užas i katastrofa jesu motiv autora ovog dela, jermenskog umetnika Rubena Nalbandijana.

Katastrofa, i to dvostruka. Ovaj krst seća na katastrofalni jermenski zemljotres 1988. godine, ali i na sedam pilota-heroja jugoslovenskog neba koji su stradali nadomak Jerevana – oni su u Jermeniju poleteli u humanitarnoj misiji i napaćenom narodu nosili pomoć.

Strašan zemljotres pogodio je sever Jermenije 7. decembra 1988. godine. Pola miliona ljudi ostalo je bez kuća, 25 hiljada je stradalo, a više od stotinu hiljada zadobilo teške telesne povrede.

Tadašnja država Jugoslavija je odmah odgovorila na poziv za pomoć predsednika SSSR Mihaila Gorbačova. Razume se, u to vreme Jermenija je bila republika u sastavu SSSR ili, kako se to pisalo u štampi, “oblast” ove velike zemlje.

Angažovana je JNA, kargo avion “Antonov 12” je napunjen medicinskom i humanitarnom pomoći, a za polazište je određen skopski aerodrom.

Zlosrećna letelica na fotografiji pre pada

Niko ne zna šta je krenulo po zlu te kobne noći 11. decembra 1988. Avion je pao na obalu reke Kamah nedaleko od glavnog grada Jermenije, između ponoći i jedan sat. Ono što je poznato jeste da je sve vreme leta bilo loše vreme, ali iskusni pilot potpukovnik Predrag Marinković dobro je poznavao i avion i letenje u svim uslovima. Ipak, desilo se najgore.

Svih sedam članova posade poginuli su u razrušenoj Jermeniji.

Osim pilota Marinkovića, stradali su i piloti Vladimir Erčić i Milenko Simić, navigator Milan Mičić, mehaničari Milisav Petrović i Boriša Mosurović, radio-telegrafista Jovan Zisov. Svi su bili pripadnici RV i PVO.

Osim ovog krsta u Zemunu, zvanog hač-kar (krst kamen) u tradicionalnom jermenskom stilu, postoji i jedan takav krst u Jerevanu, ali i u Novom Sadu.

Ali ne samo to: u Jermeniji postoji i veliki spomenik “Slomljeno krilo” na samom mestu pada, kraj obale reke koja već 34 godine čuva tajnu ove nesreće.