NAJNOVIJE
Top

Beograd će biti napadnut iz vazduha!”

Ovaj i slični naslovi osvanuli su u novinama početkom oktobra 1933. godine, zloslutno najavljujući stravična dešavanja koja će se obistiniti osam godina kasnije.

Ali, ne, nisu tadašnji novinari bili nikakvi proroci.

Avionsko bombardovanje gradova počelo je još u Prvom svetskom ratu. Ipak, uprkos takvom iskustvu, priče o nekakvom novom napadu iz aviona delovale su 1933. godine kao neželjeno “proročanstvo”. Nažalost, već 6 godina kasnije, pod udarima Hitlerovih aviona naći će se, najpre, gradovi u Poljskoj poput Varšave, koja je bila divljački bombardovana u prvim danima Drugog svetskog rata, u septembru 1939. godine, a zatim i brojni drugi širom Evrope. Beograd će doći na red 6. aprila 1941.

Hitler je svojim monstruoznim i fanatičnim idejama već bio zaposeo um velike većine Nemaca, a tadašnja Kraljevina Jugoslavija, odnosno njeno državno i vojno rukovodstvo nije slutilo da će upravo taj novi kancelar sa svastikom na rukavu biti osoba koja će uskoro doneti zlo u našu zemlju. I to upravo nebom 6. aprila 1941. godine.

Protivavionska izložba” na Terazijama u leto 1940. godine. “Ovo očekujte iz vazduha” pisalo je na tabli pored maketa avionskih bombi

Uprkos tome što još uvek nije postojala jasna ratna pretnja, te jeseni pre 89 godina, u novinama se uz bombastičan naslov, pojavila i prateća vest.

Radi obuke, kotrole rada i postignutog uspeha na zaštiti od napada iz vazduha, a da bi se pokazalo stanovništvu grada Beograda, Zemuna i Pančeva, dejstvo i rad svih sredstava protiv aeroplanske odbrane, postupak samog građanstva na slučaj napada i opasnosti kojoj je izloženo nezaštićeno stanovništvo, održaće dnevna vežba 2. novembra u 14 časova, a noćna 9. novembra u 20 časova“.

Priprema za napad iz vazduha: jedan Beograđanin pozira ispred ulaza u improvizovano sklonište, iskopano u parku na kraju Sarajevske ulice. Nekoliko ovakvih skloništa u blizini ovog mesta biće direktno pogođeno velikim avionskim bombama i u njima će smrt naći veliki broj osoba


Ova objava građanstvu plasirana je preko štampe jer Uputstvo za postupak stanovništva u slučaju napada iz vazduha, kako su saopštile nadležne službe, neće biti pripremljeno do početka dnevne vežbe.

Raskopavanje raznetog improvizovanog skloništa poput onog sa prethodne fotografije, u dvorištu crkve u ulici Admirala Geprata, krajem aprila 1941. Iako predviđena predratnim planom da pruže zaštitu svakom ko se zatekne u blizini kad počne bombardovanje, ovi plitki rovovi su postali smrtonosna klopka za stotine Beograđana

Iako su tadašnje vlasti planirale da demonstriraju svoje sposobnosti za zaštitu naroda, čak mesec dana pre početka simulacije napada nisu bile u stanju da na vreme sroče i odštampaju jedno uputstvo!

Jedan Beograđanin u neverici prolazi pored ruševina potpuno razorene zgrade u centru grada, nakon bombardovanja 6. aprila 1941. Iako se već osam godina ranije pričalo o takvoj mogućnosti, u predviđanju novog velikog rata, kada je do napada zaista došlo malo ko je bio zaista spreman. Žrtve su bile ogromne.

I tako, dok ne stigne očekivano Uputstvo, novine su bile te koje su Beograđane upoznavale sa pretnjom budućeg rata koji će se voditi iz vazduha.

Zloglasne nacističke “Štuke” predvodiće bombardovanje Beograda

Prilikom vežbe upotrebiće se aktivna sredstva napada i odbrane: aeroplani, artiljerija, mitraljezi, puškomitraljezi, reflektori“, pisalo je, uz opasku da će napadna sredstva biti markirana i to na sledeći način:

1. Bomba za rušenje: belo svetleća raketla i džakče belo obojene strugotine, bačena na aeroplana.
2. Bomba zapaljiva – za stvaranje požara: crveno svetleća raketla ili džakče crveno obojene strugotine bačeno iz aeroplana.
3. Bomba sa bojnim otrovima – zagušljivim gasovima: zeleno ili plavo svetleća raketla i džakče zeleno ili plavo obojene strugotine“.

Neeksplodirani avionski projektil na trotoaru Savske ulice kod Pošte stajao je dugo nakon 6. aprila

Stanovništvu Beograda, Zemuna i Pančeva je objašnjeno i koji će znaci uzbune da se primenjuju.

Za nailazak aeroplana koristiće se „nekoliko dugačkih i kratkih piskova za vreme od 10 minuta“, a kada opasnost bude prošla začuće se „dva puta po tri uzastopna piska dužine za vreme 5 minuta, sa razmakom između pіskova za vreme od tri minuta“.

Smatrajući da je ovo svima jasno, potom je objašnjeno kako se valja ponašati u najavljenim danima vežbe da ne bi došlo do povređivanja i materijalne štete na imovini. Tako je naloženo da se na znak uzbune danju obustaviti kompletan saobraćaj.

Naređuje se i da se noću mora pogasiti osvetljenje u celoj varoši „sem po državnim nadleštvima i ustanovama koje imaju neprokidno službu u to vreme rada“.

Razaranje za koje niko nije bio spreman: uništena zgrada na Zelenom vencu

Stanovništvu je ukazano i da po prestanku vazdušne opasnosti ne idu nepozvani kako ne bi stvarali gužvu na mesta za spasavanje ranjenika, raščišćavanje ruševina, uništavanje otrova i dezintoksitaciju zatrovanog zemljišta i prostorija.

Grad u plamenu i dimu

Takođe, izrečeno je da se svi moraju strogo tokom trajanja tih vežbi da u svemu izvršavaju naredbe policijskih vlasti i organa službe u pogledu održavanja reda i bezbednosti.

Ali kada se zaista desilo ono za šta su se Beograđani pripremali te 1933. godine nikome nije bilo do nekakvih brošura. Prave bombe su donele stvarnu smrt, paniku, ruševine, jauke, suze…

Razoren trg Slavija

Pospane građane tog jutra 6. aprila 1941. godine, kad je Beograd zaista napadnut iz vazduha (kao što se, eto, naslućivalo osam godina ranije), nisu mogla spasiti štampana uputstva.

I sve što je uvežbavano 1933. godine nije se nikako dalo primeniti u sveopštem metežu i tragediji koja je zadesila prestonicu.