NAJNOVIJE
Top

Tri nasmejane devojke u ulici koja se upravo i zove – Devojačka.

Ova slika je za svakog učenika današnje srednje elektrotehničke škole “Nikola Tesla” pravi oksimoron, budući da je lokacija na kojoj su uslikane pokraj jedne gotovo tipično muške škole.

Danas ogromna škola, “Nikola Tesla” se nalazi u Ulici kraljice Marije, ali jedna mala, bočna uličica, koja najviše liči na nekakav prolaz, vodi ka stepeništu koje je prečica do Ulice kralja Milana.

Mnogi momci tu se skupljaju pre ulaska u školu, a verovatno i ne znaju da ta uličica, zapravo, ima ime. Nekada je bila Devojačka, a potom je preimenovna u Kosovke devojke.

Da je čitav ovaj kraj bio obeležen devojačkim duhom, današnjim momcima iz “Tesle” je – nepojmljivo.

Upravo zgrada ove tehničke škole bila je nekada Druga i Treća ženska gimnazija. Prekoputa je bila ruska ženska gimnazija. A samo zdanje projektovala je žena i nekadašnja učenica ove ustanove – Milica Krstić.

Reč je o velikoj, masivnoj zgradi, koja osim pune opeke ima i armirano-betonsku konstrukciju. Izvedena je u akademskom stilu sa elementima modernizovanog srpsko-vizantijskog stila.

Prostrani hodnici, visoki plafoni, stubovi i lukovi, kao i sala za fizičko projektovana u centralnom delu zgrade ostavljaju utisak veoma ozbiljne obrazovne institucije koja može da primi mnogo učenika.

Škola je, zanimljivo, na drugom spratu imala i kapelu Svete mučenice Natalije.

Bila je opremljena čak i centralnim grejanjem. Nije bilo u to vreme normalnog i uobičajenog loženja peći na ugalj po učionicama. Ovde je jedna kotlarnica zagrevala celu zgradu. Daleke 1933. godine kada je gimnazija počela da radi, to je, zaista, bila retkost.

Ova zgrada predstavljala je, tako, veliki iskorak za svoje vreme i svedoči o razvoju školstva u našoj zemlji, i u tom smislu od naročitog je značaja činjenica da ju je projektovala žena i da je bila namenjena obrazovanju devojaka.

Zgrada nekadašnje ženske gimnazije sredinom sedamdesetih godina 20. veka na kojoj se tada uočava znatno lošije stanje u odnosu na vreme kad je izgrađena

Pun naziv škole je, u čast jugoslovenske kraljice Marije, koja je i prisustvovala otvaranju, glasio “Druga ženska gimnazija kraljice Marije“. Iako je to bila zgrada Druge, nju je koristila i Treća ženska gimnazija.

Zgrada je tokom bitke za oslobođenje Beograda u oktobru 1944. godine bila uporište jedne nemačke jedinice koja je sa prozora učionica pružala žestok otpor. Danas se na fasadi zgrade, ali i metalnoj ogradi ka ulici Kraljice Natalije, još uvek vide brojne rupe od projektila iz te borbe, kao jedinstven istorijski trag.

Tragovi rata vidljivi i danas

ETŠ “Nikola Tesla” nalazi se u ovoj zgradi od 1956. godine.