NAJNOVIJE
Top

Najpoznatije filmsko ime tadašnjeg Sovjetskog Saveza, Sergej Bondarčuk, došao je 15. septembra 1967. godine prvi put u glavni grad Jugoslavije.

Razlog dolaska su bili pregovari oko jedne od glavnih uloga u filmu-spektaklu koji se spremao – “Bitka na Neretvi”.

Rođen u okolini grada Hersona u današnjoj Ukrajini, Bondarčuk je u tom trenutku bio jedan od svega nekoliko glumaca iz SSSR koji je zbog svog talenta bio popularan i priznavan i na Zapadu. Ta činjenica ga je dovela u Jugoslaviju jer su producenti filma želeli međunarodni uspeh, sa slavnim licima.

Na premijeri filma u kome su zajedno igrali, u Sarajevu: Bondarčuk i Orson Vels. U ovom trenutku obojica su na samom vrhu istočnog i zapadnog glumišta

Čuvenom glumcu i režiseru, autoru filmova po velikim književnim delima, “Čovekove sudbine” i legendarnog “Rata i mira”, Beograd je tako bio prva stanica do Sarajeva, gde je trebalo da se sastane sa domaćim režiserom Veljkom Bulajićem.

Bulajić ispred jednog od francuskih bioskopa u kome se prikazuje njegov film “Bitka na Neretvi”. Foto: IMDB via XXZ magazine

Umetnika su na surčinskom aerodromu dočekali predstavnici filmske ekipe i tada već poznata imena jugoslovenske kinematografije poput Milene Dravić, Branka Pleše, Ljubiše Samardžića i Dušana Bulajića.

Svi oni trebalo je zajedno da zaigraju u najskupljem filmu bivše Jugoslavije, ali i jednom od najskupljih filmova svih vremena snimljenog van engleskog govornog područja.

Ovo ostvarenje sponzorisala je vlada Jugoslavije, a u popunjavanju budžeta (između pet i 12 miliona tadašnjih dolara) učestvovalo je čak 58 državnih firmi!

Budžet je odobrio lično jugoslovenski vođa Josip Broz Tito, a jednu verziju plakata za film je nacrtao i Pablo Pikaso.

Verzija plakata za film koju je nacrtao legendarni Pikaso

Ovde je veoma prijatno – bile su prve reči čuvenog glumca pošto je sleteo u Beograd. – Prvi put sam u vašoj zemlji, ali su mi mnogo pričali o njenim prirodnim lepotama i gostoljubivosti Jugoslovena.

Osvrnuo se Bondarčuk tada i na scenario filma. Prvu verziju je, otkrio je tada novinarima, pročitao pre tri meseca, a očekivao je da će konačnu verziju videti baš tada. Između osttalog zato je i doputovao.

Još ne znam koju ću ulogu dobiti, ali sam prihvatio poziv Veljka Bulajića, zato što mi se dopala tema u koju verujem – govorio je medijima Bondarčuk. – Važno je da lik bude zanimljiv, pa makar bio i negativan.

Bondarčuk u ulozi partizanskog oficira Martina pored našeg velikog glumca Bate Živojinovića na setu filma

Legenda sovjetskog glumišta je, kako je otkrio novinarima, prethodno gledao “Kozaru” i “Skopje 63” Veljka Bulajića, koga veoma ceni i nije mu bilo teško da donese odluku.

Verujem da će “Bitka na Neretvi” imati veliki međunarodni značaj, a uloga u takvom ostvarenju, gde igraju najpoznatija glumačka imena, predstavlja obogaćenje mog umetničkog opusa.

Uz Bondarčuka uloge u filmu su igrali i drugi svetski poznati glumci: Jul Briner, Orson Vels, Franko Nero…

Igrao je lik partizana Martina, kao jednu od dominantnih rola u čitavom ostvarenju.

Kadar iz filma u kome je pored Bondarčuka u ulozi Martina i čuveni italijanski glumac Franko Nero kao kapetan Riva

U vreme posete Beogradu sovjetski glumac je radio na četvrtom delu “Rata i mira” i bio je veoma zauzet, ali je pronašao malo slobodnog vremena za konačan dogovor o jugoslovenskom ostvarenju.

Svoju glumačku, ali i ljudsku veličinu Bondarčuk je pokazao, pričao je Nikola Popović, zamenik direktora “Neretve”, i time što nijednom tokom pregovora nije pomenuo visinu honorara.

Privukle su ga tema i želja da radi sa Veljkom Bulajićem. To su bili njegovi najveći motivi – rekao je medijima Popović.

Možda je jedan od motiva za takav nastup bio u činjenici da je Bondarčuk od 1942. godine bio vojnik Crvene armije u Drugom svetskom ratu, kome su itekako bili poznati i heroizam ali i užas tog sukoba.

Posle posete Beogradu i Sarajevu Bondarčuk se vratio u Moskvu, a onda su ga čekale velike premijere njegovih filmova u Parizu, Varšavi, Tokiju, Švajcarskoj i SAD. Pre desetak godina, kao gost beogradskog filmskog festivala FEST, u naš grad je došao njegov sin Fjodor kao čuveni filmski režiser.